Izvor: eKapija | Ponedeljak, 16.11.2015.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ministarstvo privrede nudi malim i mikro preduzećima i preduzetnicima bespovratnu pomoć za nabavku mašina i opreme

(Foto: Family Business/shutterstock.com)
Ministarstvo privrede danas je uputilo javni poziv malim i mikro preduzećima i preduzetnicima, kao i zadrugama, za dodelu bespovratne pomoći kroz Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme.

Kroz ovaj Program, koji predstavlja kombinaciju povoljnih bankarskih kredita i bespovratnih sredstava države, Ministarstvo privrede sufinansira nabavku proizvodne opreme u iznosu od 25% od vrednosti opreme, dok se 70% troškova nabavke finansira iz kredita banaka partnera na Programu, a 5% je učešće samog preduzetnika.

Sredstva se mogu koristiti za nabavku novih ili polovnih (ne starijih od pet godina) proizvodnih mašina i opreme, kao i novih delova, te specijalizovanih alata za mašine i opremu. Iznos odobrene bespovratne pomoći do 25% od vrednosti opreme ne može biti veći od 2,5 miliona dinara.

Privredni subjekti koji su zainteresovani za učešće u Programu, zahtev za bespovratnu pomoć podnose zajedno sa kreditnim zahtevima u jednoj od banaka koja je partner Programu.

Banke partneri Ministarstva u realizaciji Programa su Erste banka, Banca Intesa, Societe Generale banka, UniCredit i ProCredit banka. One su za učesnike ovog Programa ponudile posebne, povoljnije uslove kredita, koji ne moraju biti obezbeđeni hipotekom na nekretninama, već pre svega zalogom na opremu koja se nabavlja.

Ministarstvo privrede realizuje ovaj Program u cilju povećanja konkurentnosti privrednih subjekata, unapređenja njihovog poslovanja, kao i kreiranja novih radnih mesta. Za ovaj Program opredeljeno je 200 miliona dinara.

Celokupni poziv procitajte OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.