NavMenu

Varvarin i Mionica dobijaju popisivače imovine

Izvor: Tanjug Nedelja, 15.11.2015. 14:34
Komentari
Podeli
Direktor projekta Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Aleksander Grunauer izjavio je u nedelju (15.novembra 2015.godine) da će početkom decembra Varvarin i Mionica dobiti popisivače imovine, čiji rad će finansirati GIZ, a u cilju bolje naplate poreza na imovinu.

GIZ je do sada, kako je rekao, finansirao popisivače u devet opština u Srbiju, a među pet najboljih koje su najviše povećale obuhvat poreza na imovinu, podeljena je donacija švajcarske i nemačke vlade od milion franaka.

- Ove dve opštine su se same javile, kako bi im pomogli da ažuriraju baze podataka o nekretninama - rekao je Grunauer u izjavi Tanjugu.

Prema njegovim rečima, Varvarin je kuće i stanove već popisao, a GIZ će im pomoći da popišu i poljoprivredno zemljište, kako bi i tu mogli da naplaćuju porez, što su po zakonu i obavezni.

Grunauer je, govoreći o devet opština kojima je GIZ već pomagao, rekao da u pet najboljih već počinju infrastrukturni radovi vredni dva miliona franaka - milion iz donacije, a drugi milion su te opštine same izdvojile.

- Tim novcem, Boljevac će proširiti snabdevanje vodom, modernizovaće grejanje u školi. Sokobanja, recimo, realizuje sportski teren, svlasčionice, a kao turistička destinacija kroz tu ponudu žele da privuku i sportski turizam - rekao je Grunauer u izjavi Tanjugu.

Negotin će, kako je rekao, uložiti u LED rasvetu, koja je snažnija i štedljivija, a tako će umanjiti troškove za struju godišnje za 200.000 evra, i smanjiti troškove održavanja za 30.000 EUR godišnje.

Nagrađeni su još i Veliko Gradište i Zaječar.

Grunauer navodi da je svrha projekta da pokaže da se sa prilično malo para može dosta učiniti na poboljšanju obuhvata poreza na imovinu.


- U proseku, kada je reč o našim lokalnim samoupravama, to je 15.000 EUR koje je potrebno investirati u popisivanje nekretnina u opštini, a taj se novac vraća trostruko - rekao je Grunauer.

On je podsetio da je GIZ pre nekoliko godina radio analizu koja je pokazala da poreznici u Srbiji ne vide svaku petu kuću, a u opštinama koje su učestvovale u GIZ-ovom projektu, poreski obuhvat je povećan i za 20%.

U nekim lokalnim samoupravama poput Sokobanje, prikupljeno je tri puta više novca od poreza na imovinu, navodi on.

- U 2014. Sokobanja je imala 12 miliona dinara od poreza na imovinu, a sada ima 36 miliona, nakon naše podrške - precizirao je on.

Veliko Gradište je, na primer, u 2014. u evidenciji lokalne poreske administracije imalo 5.600 nekretnina, a sada ima više od 20.000 nepokretnosti za oporezivanje, navodi on.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.