NavMenu

Potpisani ugovori za izgradnju šest postrojenja za proizvodnju energije iz biomase - Očekivana godišnja proizvodnja oko 47 GWh

Izvor: Tanjug Nedelja, 15.11.2015. 15:03
Komentari
Podeli
Ministar energetike Aleksandar Antić potpisao je u petak (13. novembar 2015. godine), ugovore o dodeli bespovratnih sredstava u iznosu od 1,6 mil USD za podršku u izgradnji šest novih postrojenja u Srbiji za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase i biogasa. Postrojenja će se graditi u naredne dve godine u Aleksincu, Baču, Alibunaru i Zrenjaninu.

Antić je, nakon potpisivanja ugovora u Ministarstvu rudarstva i energetike sa predstavnicima šest kvalifikovanih kompanija čije su investicije, rekao da će izgradnjom tih postrojenja Srbija dobiti ukupno 6,32 MW instalisane električne snage.

Bespovratna sredstva dobijena su u iznosu od 15% ukupne investicione vrednosti za svaki projekat pojedinačno odnosno u maksimalnom iznosu od 275.000 USD pod uslovom da je ukupna vrednost svakog projekta veća od 1,2 mil USD.

Ugovorima je predviđena isplata 30% od ukupnog iznosa dodeljenih sredstava, dok će preostalih 70% biti isplaćeno investitorima tek nakon realizacije ukupne investicije i priključenja postrojenja na distributivnu mrežu, što se očekuje u periodu od naredne dve godine.

Očekivana godišnja proizvodnja električne energije iz svih šest elektrana iznosiće oko 47 GWh i približno isto toliko toplotne energije. Reč je o postrojenjima koja koriste obnovljive izvore energije, a ukupna vrednost tih investicija je 22,7 mil USD.

Sredstva za podršku investicijama u ta postrojenja obezbeđena su u okviru projekta "Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji" koji finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Ugovori su potpisani sa preduzećima "Forkom" iz Beograda, koje će graditi postrojenja u Aleksincu, zatim sa preduzećima "BGS Gama BP", "BGS Alfa BP" i "BGS Beta BP" koja će graditi postrojenja u Baču.

Takođe, ugovori su potpisani i sa firmom "Biogas energy" koje će imati postrojenje u mestu Ilandža kod Alibunara i firmom "Bioelektra" koja će graditi postrojenje u Botošu kod Zrenjanina.

- Ovaj projekat je važan, jer je deo izgradnje novih energetskih objekata u Srbiji, kao i zbog promocije biomase i biogasa, koji su značajan resurs naše zemlje - istakao je Antić i poručio da je vlada strateški opredeljena za podizanje učešća obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji energije u Srbji.

Antić je kazao da je realizacija tih investicija značajan doprinos stabilnosti energetskog sistema i unapređenju održivog korišćenja energije kroz diversifikaciju njenih izvora i razvoja tržišta biomase za njeno veće korišćenje u Srbiji za dobijanje energije.

Kako je rekao, Istočna Srbija ima veliki potencijal za biomasu, na primer Zaječar, Bor, Majdanpek, Negotin i Kladovo, koje će vlada podržati ukoliko budu hteli da razvijaju korišćenje biomase.

Portfolio menadžer za energetiku u Kancelariji UNDP-a u Srbiji Maja Matejić je rekla da imaju odličnu saradnju sa Ministarstvom rudarstva i energetike i da je taj projekat dobar primer odlične međusektorske saradnje, s obzirom da je uključeno i Ministarstvo poljoprivrede.

- Saradnja sa Ministarstvom energetike ide uzlaznom linijom i nedavno smo pripremili zajedno veliki projekat u oblasti energetske efikasnosti koji je, takođe, odobrio Globalni fond za životnu sredinu, finansiranje je oko 2,5 mil USD, a ukupna vrednost će biti oko 20 mil USD - kazala je ona.

Matejić je rekla da se taj projekat odnosi na implementaciju zakona o efikasnom korišćenju energije na lokalnom nivou. Ona je istakla da je Srbija sa Ministarstvom energetike uspela da povuče značajna sredstva iz Globalnog fonda za životnu sredinu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.