NavMenu

Pad prehrambene proizvodnje u septembru posledica zatvaranja granice sa Hrvatskom

Izvor: Beta Petak, 13.11.2015. 11:35
Komentari
Podeli
(Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Ekonomista Stojan Stamenković izjavio je u četvrtak, 12. novembra 2015. godine, da je u septembru zabeležen oštar pad proizvodnje prehrambene industrije od 8,7% i da je to posledica višednevnog zatvaranja granice sa Hrvatskom.

On je na predstavljanju novog broja časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" pad proizvodnje prehrambene industrije u septembru ocenio kao "lom" koji je bio incidentan i jednokratan i izrazio očekivanje da bi već u oktobru trebalo da se vrati u normalne okvire. Stamenković je rekao da se od početka godine prehrambena industrija odlikovala stabilnim rastom, odnosno da je od januara do avgusta zabeležen stalni rast od 0,33% mesečno.

- U septembru je došlo do loma svih ovih pokazatelja. Umesto očekivanog rasta od 5 do 6% ostvaren je međugodišnji pad proizvodnje ove oblasti za 8,7% - kazao je Stamenković.

On je objasnio da je pad proizvodnje prehrambenih proizvoda povezan sa padom vrednosti izvoza prehrambene industrije i sa padom inače rastućeg uvoza poljoprivrednih proizvoda. Prema njegovim rečima, vrednost pada septembarskog izvoza u četiri grane prehrambene industrije procenjena je na oko 22 mil EUR.

- To je posledica zatvaranja granice sa Hrvatskom. Niti su sirovine iz uvoza mogle da uđu u Srbiju, niti je moglo da se izveze iz Srbije - rekao je Stamenković.

On je rekao da je krajnje je vreme da se na migrantsku krizu gleda i iz "ekonomskog ugla", što znači da bi se migrantskom krizom, osim ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina, trebalo da bavi i ministar finansija Dušan Vujović.

- Migrantska kriza ne traži samo humanitarne akcije, već može izazvati i poremećaje u ekonomskom razvoju, ne samo direktno u Srbiji, već i indirektno, preko okruženja. Sada je već postalo očigledno da su ta kriza i njeni mogući efekti letos bili potcenjeni i u Srbiji i u EU - rekao je Stamenković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Građevina

Šta sve kineske kompanije grade u Srbiji?

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da postoji dosta prostora za nastavak saradnje sa kineskim partnerima i da se sa kineskim kompanijama gradi u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja, obnavlja se i izgrađuje kanalizacija. Među najznačajnijim projektima Vesić izdvaja gradnju brze pruge do Subotice, koja će biti završena do novembra i za samo 80 minuta će moći da se stigne od Beograda do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.