Izvor: eKapija | Petak, 13.11.2015.| 09:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Toplije, čistije i ekonomičnije u prestonici - "Beogradske elektrane" unapređuju daljinsko grejanje i smanjuju zagađenje

(Foto: Ivana Vuksa)
Beograd je uključen u program Ujedinjenih nacija "Daljinsko grejanje u gradovima" čiji je cilj unapređivanje daljinskog grejanja uz smanjenje zagađenja, saopšteno je u četvrtak, 12. novembra 2015. godine iz gradske službe za informisanje. Inicijativa UN uspostavljena je kao implementacioni mehanizam platforme "Održiva energija za sve - ubrzanje svetske energetske efikasnosti", čiji je cilj da omogući i ubrza modernizaciju sistema daljinskog grejanja kao jednog od glavnih elemenata odgovora na klimatske promene.

Prema rečima gradskog menadžera Gorana Vesića, cilj inicijative je unapređivanje daljinskog grejanja uz smanjenje zagađenja i povećanje efikasnosti celog sistema. On je, nakon sastanka sa delegacijom UN za životnu sredinu (UNEP), rekao da će Beograd na osnovu ovog programa dobiti najkvalitetniju analizu na osnovu koje će moći da odlučuje kako će se u budućnosti razvijati daljinsko grejanje i kako optimizovati ceo sistem.

Gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je da su "Beogradske elektrane" u poslednjih nekoliko godina učinile značajne korake u smanjenju zagađenja, prilagodile tehnološke postupke zahtevima savremenog društva, te da će pomoć UN biti od ključne važnosti kako bi se smanjilo ne samo aerozagađenje već i zagađenje zemljišta i voda.

Jedan od koraka "Beogradskih elektrana" u ovom smeru jeste i inicijativa za izradu Plana generalne regulacije za izgradnju objekata i vodova sistema daljinskog grejanja u Beogradu koji je uradio "Urbanistički zavod Beograda JUP", a koji je nedavno predstavljen i na Salonu urbanizma u Nišu.

- Ovaj naš rad obuhvata osam nezavisnih planova regulacije koji se tiču razvoja mreže u Beogradu. Trenutno je usvojeno šest, a još dva će biti usvojena do kraja godine – objašnjava u razgovoru za "eKapiju" Ivan Miletić, jedan od rukovodilaca izrade Plana.

Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Konceptom Plana generalne regulacije za izgradnju objekata i vodova sistema daljinskog grejanja u Beogradu predviđeno je međusobno povezivanje, dalji razvoj i širenje postojećih sistema "Beogradskih elektrana". Ovo plansko opredeljenje u Konceptu Plana za Celinu B3 (Mirijevo) kao posledicu u konačnom rešenju ima povezivanje toplovodne mreže toplane "Mirijevo" sa toplovodnom mrežom toplane "Konjarnik".

- Povezuju se grejna područja, toplana sa toplanom, a i individualne kotlarnice na sistem daljinskog grejanja. Odmah po početku sprovođenja plana te kotlarnice neće više trošiti mazut, ugalj ili druga goriva koja su veliki zagađivači životne sredine, nego će biti priključene na sistem daljinskog grejanja, na toplane kojima pripadaju, a koje koriste prirodni gas za proizvodnju toplotne energije. To je veliki korak ka očuvanju životne sredine i protiv zagađenja vazduha na prvom mestu - ističe Miletić i dodaje da je želja "Beogradskih elektrana" da se toplane povežu i radi ekonomičnije proizvodnje i povoljnije cene za krajnje potrošače.

Iako još nije u potpunosti usvojen, primena Plana je, prema rečima sagovornika našeg portala, praktično već počela. Pojedine deonice se već grade, "Beogradske elektrane" su uradile i glavne projekte, dobile građevinske dozvole i krenule sa poslom.

- Trebalo bi da se ugledamo na zemlje koje vode računa o održivom razvoju, zaštiti životne sredine, zelenoj energiji... Prirodni gas je tu "broj jedan" kao energent jer su produkti njegovog sagorevanja mnogo prihvatljiviji za životnu sredinu i vazduh u velikim gradovima – navodi Ivan Miletić.

Dalji razvoj i unapređenje sistema grejanja, prema Generalnom urbanističkom planu Beograda do 2021. godine, bazira se na izgradnji daljinskog sistema grejanja iz spregnute proizvodnje električne i toplotne energije na bazi domaćih resursa koji postoje u neposrednoj blizini grada.

Sagovornik "eKapije" kaže da je jedna od alternativa, na kojoj se sada radi, i mogućnost da se sistem "Beogradskih elektrana" poveže sa TENT-om u Obrenovcu.

Takvim sistemom želi se postići pouzdano i ekonomično grejanje, supstitucija uvoznih goriva domaćim, veći stepen iskorišćenja primarnog goriva i smanjenje stepena zagađivanja životne sredine. U tom smislu planiran je razvoj pojedinačnih grejnih područja, njihovo međusobno povezivanje magistralnim toplovodima, kao i gašenje individualnih kotlarnica njihovim priključivanjem na toplovodnu mrežu sistema daljinskog grejanja.

M. Andrejić


(Napomena: Plan generalne regulacije prezentovan je na Salonu urbanizma koji je održan 06.11.2015. u Nišu, u organizaciji Udruženja urbanista Srbije)
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.