NavMenu

Zavrtele se vetrenjače u Kuli - "MK Fintel Wind" uskoro počinje izgradnju vetroparka i u Vršcu (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 13.11.2015. 08:34
Komentari
Podeli

(Foto: Miloš Vlahović)
Kompanija "MK Fintel Wind", danas je svečano otvorila vetropark Kula, koji je ujedno i prvi vetropark u Srbiji. Radi se o postrojenju koje se sastoji od tri vetrogeneratora visine 178 metara, a u čiju je izgradnju uloženo 15 mil EUR. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, u prisustvu investitora i brojnih zvanica, zvanično je pustio u rad prvi vetropark u Srbiji. Domaćin skupa Tiziano Giovanneti, izvršni direktor kompanija "Fintel Energia Spa" i "MK Fintel Wind"-a, izrazio je zadovoljstvo što je realizacijom projekta pokazano da poslovanje u Srbiji u novim oblastima kao što je zelena energija, ne samo da je moguće, već može biti i uspešno.

- Događaj kojem danas prisustvujemo od ključnog je značaja za sektor energetike za celu Srbiju. Nakon nekoliko godina čekanja neophodnih dozvola, izražavamo zadovoljstvo što je ova grinfild investicija konačno realizovana u Srbiji. Ovo je potvrda naše strateške opredeljenosti razvoju na tržištu Srbije, i imamo ambiciozan razvojni program, dodatne projekte koje planiramo da realizujemo u narednom periodu i veliki broj stranih investitora koji su zainteresovani za partnerstvo sa nama. Od rada vetroparka korist će imati svi, država i društvo u celini, opština Kula, mi kao kompanija i pre svega potrošači - izjavio je Tiziano Giovannetti, izvršni direktor kompanija "Fintel Energia Spa" i "MK Fintel Wind"-a.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić istakao je da je ovo izuzetno važan dan za srpsku energetiku.

- Dan u kojem Srbija dobija prvi vetropark potvrda je dobre politike u oblasti energetike, koju vode Vlada Republike Srbije i resorno ministarstvo. To je snažna potvrda da će Srbija svojim podsticajnim merama obezbediti izgradnju većeg broja kapaciteta iz obnovljivih izvora. Uskoro će biti usvojen set od tri uredbe u sklopu kojih će biti definisan i novi model ugovora o otkupu električne energije iz obnovlјivih izvora, koji će omogućiti veću sigurnost investitorima za ulaganje u vetroparkove i ostale obnovlјive izvore. Srbija do 2020. godine treba da poveća udeo obnovlјivih izvora energije u finalnoj potrošnji sa sadašnjih 21% na 27%, i mi očekujemo da ćemo taj cilј uspeti da ostvarimo, pre svega zahvalјujući snažnoj podršci i podsticajima države za ulaganje u "zelenu energiju" - kazao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i dodao da prema Akcionom planu, od ukupno 1092 MW, 500 MW je planirano da se proizvede iz vetroelektrana.

Aleksandar Antić, Tiziano Giovannetti i Slavko CarićAleksandar Antić, Tiziano Giovannetti i Slavko Carić

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, rekao je da je na ovom projektu bilo angažovano 46 domaćih kompanija i da je 85% procenata svega što je u ovom vetroparku isplanirano, napravljeno i izgrađeno uradile domaće kompanije. On je dodao i da je jedan od najvažnijih zaradaka PKS da spaja ovako velike investicije, strane i domaće, sa domaćom privredom, građevinskom operativom, inženjerskim biroima, dobavljačima materijala i delova.

Vetropark Kula koji će snabdevati srpsku elektroenergetsku mrežu, sastoji se od tri vetrogeneratora instalisane snage 9,9 megavata (MW). Vetrogeneratori, koji su ujedno i najviši u jugoistočnoj Evropi, proizvodiće oko 27.000.000 Kwh (kilovat sati) zelene energije, što je dovoljno za potrebe blizu 8.000 domaćinstava. U pripremim radovima korišćen je beton i čelik iz Srbije, angažovane su domaće kompanije i projektantske kuće, dok je u finansiranju projekta učestvovala Erste banka.

- Finansiranje projekata obnovljivih izvora energije je jedno od strateških opredeljenja Erste banke. Do sada smo u "zelene" projekte uložili oko 55 mil EUR, a saradnja sa kompanijom "MK Fintel Wind" donela nam je novo iskustvo, imajući u vidu da je ovo prvi vetropark koji smo finansirali. Dobri primeri saradnje između Erste banke i investitora daju nam svima "vetar u leđa" da ovakvu praksu nastavimo i u budućnosti - izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste banke.

Kompanija "MK Fintel Wind", kojoj je osnovna delatnost proizvodnja "zelene" električne energije uskoro će početi i izgradnju drugog vetroparka, ukupne vrednosti 11 mil EUR. Drugi vetropark, nalaziće se u okolini Vršca i snabdevaće zelenom energijom oko 5.500 domaćinstava. Pored povećanja ukupnog energetskog kapaciteta u Banatu, Vojvodini i Podunavlju, kompanija ima u planu investicije u vetroenergiju u Srbiji i regionu.

Fotogalerija
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.