NavMenu

Vrednost akvizicija u Srbiji uzletela na 700 mil USD - Za šest meseci 2015. sklopljena 22 ugovora o spajanju i preuzimanju

Izvor: Tanjug Sreda, 11.11.2015. 15:55
Komentari
Podeli

(Foto: Nagy-Bagoly Arpad/shutterstock.com)
U Srbiji je u prvom polugodištu 2015. sklopljeno ukupno 22 ugovora o spajanju i preuzimanju, prema 28 iz istog perioda lani, ali je njihova vrednost skočila skoro 25 puta, na 700 mil USD u odnosu na lanjskih 30 miliona, prema izveštaju revizorsko-konsultantske kompanije "Ernst & Young" (EY).

Zahvaljujući tome, Srbija je iskusila najveću stopu rasta u ovom segmentu, navodi se u studiji EY, u kojoj je analizirano 11 zemalja centralne i jugoistočne Evrope, a koja je objavljena na zvaničnoj interent stranici te agencije.

Ukupno gledano, po broju i vrednosti realizovanih poslovnih transakcija, naša zemlja je zauzela osmo mesto.

Više od 50% transakcija u Srbiji realizovano je između domaćih poslovnih subjekata, dok 45% čine ulazne poslovne transakcije, a 5% odsto izlazne. U Srbiji se kao najaktivnija grana industrije u prvoj polovini 2015. godine pokazao građevinski sektor.

Izveštaj, pored Srbije, obuhvata i Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Grčku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju i Tursku.

U svim zemljama, sa izuzetkom Bugarske i Mađarske, veliku većinu transakcija zaključili su strateški investitori, odnosno 75% ukupne proporcije u regionu.

Udeo finansijskih investitora bio je najveći u Bugarskoj i Mađarskoj, gde su finansijske transakcije sačinjavale više od 38% tržišta, a slede Slovenija i Poljska.

Ukupan broj transakcija u regionu tokom prve polovine tekuće godine iznosio je 647, u vrednosti od 16,5 mlrd USD, što predstavlja blago povećanje od 2,9% u poredenju sa istim periodom lani, kada je zaključeno 629 ugovora o spajanju i preuzimanju.

Izveštaj je pokazao da je Turska bila najaktivnija zemlja u pogledu obima transakcija u prvih šest meseci 2015, sa ukupno 155 uspešno obavljenih transakcija, ispred Poljske i Češke, sa po 117, odnosno 98 transakcija, respektivno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.