Izvor: eKapija | Sreda, 11.11.2015.| 10:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beograd uključen u program "Daljinsko grejanje u gradovima" Ujedinjenih nacija

Gradski menadžer Goran Vesić razgovarao je u Starom dvoru sa delegacijom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), koju je predvodio Pjer Karlo Sandei. Sastanku na temu "Daljinsko grejanje u gradovima" prisustvovali su i Goran Trivan, gradski sekretar za zaštitu životne sredine, predstavnici JKP "Beogradske elektrane" i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Govoreći o inicijativi Ujedinjenih nacija koja je predstavljena Gradu Beogradu, Goran Vesić je naglasio da je ponosan što je Beograd jedini grad u ovom delu Evrope u kome će se obaviti potrebne analize.

– Cilj inicijative UNEP-a je unapređivanje daljinskog grejanja uz smanjenje zagađenja i povećanje efikasnosti celog sistema. Beograd će na osnovu ovog programa dobiti najkvalitetniju analizu na osnovu koje ćemo moći da odlučujemo kako će se u budućnosti razvijati daljinsko grejanje i kako da optimizujemo ceo sistem. Grad Beograd već ima nekoliko projekata u tom smislu koji će se realizovati tokom sledeće godine, razmišljamo i o toplovodu Obrenovac-Beograd i ono što ćemo dobiti od Ujedinjenih nacija će svakako biti kvalitet više u planiranju daljeg razvoja sistema daljinskog grejanja – istakao je Goran Vesić.

Gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan istakao je da Grad Beograd i nadležni sekretarijat već imaju vrlo dobra iskustva u rešavanju sličnih problema .

– To se pre svega odnosi na rešavanje problema upravljanja otpadom pa nadalje, jer imamo veoma stručne ljude koji su u stalnom kontaktu sa međunarodnim institucijama i koji veoma dobro razumeju procedure koje se u ovim slučajevima primenjuju. Ova inicijativa značajna nam je kako u tehničkom, tako i u finansijskom smislu, jer ovakvi projekti zaista puno koštaju. "Beogradske elektrane" u poslednjih nekoliko godina učinile su značajne korake u smanjenju zagađenja, prilagodile tehnološke postupke zahtevima savremenog društva, a pomoć Ujedinjenih nacija biće od ključne važnosti kako bi smanjili ne samo aerozagađenje, već i zagađenje zemljišta i voda – istakao je Goran Trivan.

Inicijativa UN pod nazivom "Daljinsko grejanje u gradovima" uspostavljena je kao implementacioni mehanizam platforme "Održiva energija za sve - ubrzanje svetske energetske efikasnosti" i ima za cilj da omogući i ubrza modernizaciju sistema daljinskog grejanja kao jednog od glavnih elementa odgovora na klimatske promene.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.