Izvor: eKapija | Subota, 07.11.2015.| 17:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sok bez vode i dodatog šećera - Kompanija "Fruvita" predstavila procese prerade voća i proizvodnje sokova (FOTO)

(Foto: Jelena Đelić)
Kompanija "Fruvita", jedan od vodećih domaćih proizvođača u segmentu negaziranih pića, predstavila je pogone za preradu voća i proizvodnju sokova, sa KHS proizvodnom linijom koja obezbeđuje najviši kvalitet proizvoda bez upotrebe konzervansa.

- Kompanija "Fruvita" jedina u Srbiji poseduje KHS aseptic liniju koja omogućava proces proizvodnje voćnih sokova, nektara i osvežavajućih bezalkoholnih pića u PET ambalaži, bez dodatka konzervansa. Potrošači nam poklanjaju poverenje godinama zbog sokova koji ne sadrži aditive, a obiluju prirodnim sastojcima iz pažljivo odabranih plodova kontinentalnog, domaćeg i egzotičnog voća - rekla je novinarima prilikom obilaska pogona Jovana Važić, direktorka marketinga i PR-a kompanije "Fruvita".

Kompanija "Fruvita" proizvodi brendove "Fruvita Premium100 %", "Voćnu dolinu", "Hello!" i "Primaveru". Od 2012. godine, "Fruvita Premium 100%" voćni sokovi proizvode se u specijalnoj transparentnoj PET ambalaži, koja štiti izvorni ukus voća i vitamine od uticaja kiseonika i svetlosti i omogućava da potrošači vide voćni sadržaj, njegovu boju i kvalitet. "Fruvita Premium" sokovi su jedini 100% voćni sokovi u ovoj vrsti ambalaže, na domaćem tržištu.

U "Fruviti" objašnjavaju da je proces proizvodnje njihovih proizvoda takav da se u njih ne dodaje konzervans, a u sokove koji su 100% voće, ni šećera.

I zaista, obilazeći pogone u Kolarima i Lunjevcu, mestima nadomak Smedereva, imali smo priliku da se uverimo da u ove sokove ne ide ništa drugo do samog soka iz voća. Mi smo bili u prilici da vidimo kako se proizvodi sok od jabuke, a koji kasnije ide i u mnoge druge sokove, jer se, zbog dostupnosti tog voća, on koristi kao "razblaživač".

Zagazili u drugu deceniju

Kompanija "Fruvita" počela je da radi 2003. godine i do kraja te godine osvojila je čak 5% tržišnog učešća. Danas je "Fruvita" kompanija koja u svojim pogonima u Kolarima i Lunjevcu, kao i u sedištu u Beogradu zapošljava 113 radnika, a kroz otkup voća dodatno sezonski zaposli još desetine porodica.

Godišnji kapacitet pogona za preradu svežeg voća u voćne kaše i mutnog soka jabuke je oko 15.000 tona, dok je godišnji kapacitet na linijama za punjenje (sokovi, nektari i OBP) oko 100 miliona litara za sve linije zajedno (KHS,Cobibloc,SBC i Procomac).

Sokovi "Fruvite" izvoze se i na tržišta regiona - Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju i Sloveniju, a neke manje količine izvoze se i na tržište Bliskog istoka.

Kako kažu, kompanija posluje u skladu sa najvišim evropskim tehnološkim standardima i standardima sistema kvaliteta i bezbednosti hrane, što potvrđuje posedovanje FSSC 22000 sertifikata.

Vlasnik fabrike je lokalni privrednik Goran Redžić koji je i ujedno i vlasnik "Halo oglasa".

J.Đ.

Fotogalerija
Kompanija Fruvita

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.