Izvor: eKapija | Petak, 06.11.2015.| 11:03

"MK Fintel Wind" otvara prvi vetropark u Srbiji 12. novembra

Ilustracija
Kompanija "MK Fintel Wind" najavila je za 12. novembar svečano otvaranje svog vetroparka u blizini Kule, inače prvog vetroparka u Srbiji.

Kako je "eKapija" već pisala, "MK Fintel Wind" - zajednička kompanija italijanskog "Fintel Energia Spa", javnog preduzeća prisutnog na italijanskoj berzi, i "MK Group d.o.o", započela je u februaru ove godine izgradnju vetroparka instalisane snage 9,9 MW, a završetak radova bio je planiran za kraj oktobra.

Tada je najavljeno da će postrojenje, koje se sastoji od tri vetrogeneratora "Vestas" visine 178 metara, proizvoditi 27.000.000 Kwh (kilovat sati) zelene energije, što je dovoljno za potrebe blizu 8.000 domaćinstava. U projekat izgradnje "Vetroparka Kula" kompanija "MK Fintel Wind" je uložila blizu 15 mil EUR, a pokretanjem ovog projekta planirano je da posao dobije 50 radnika. Takođe je najavljen i skori početak izgradnje drugog vetroparka, ukupne vrednosti 11 mil EUR, koji će se nalaziti u okolini Vršca i snabdevaće zelenom energijom oko 5.500 domaćinstava.

Kompanija "MK Fintel Wind", osnovana 2007. godine, jedna je od prvih kompanija u Srbiji koja se bavi proizvodnjom "zelene energije" pomoću vetroelektrana i solarnih panela, a trenutno je i najznačajniji investitor iz ove oblasti u Srbiji sa projektima snage 300 MW.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.