NavMenu

ANTIĆ: Novim zakonom o rudarstvu do investicija

Izvor: Tanjug Četvrtak, 05.11.2015. 16:59
Komentari
Podeli
(Foto: Mc.rs)
Novi Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima privućiće investitore da ulažu u tu oblast u Srbiji i skratiti procedure dobijanja dozvola, izjavio je u četvrtak, 5. novembra 2015. godine, resorni ministar Aleksandar Antić.

On je naglasio da je Vlada Srbije usvojila nacrt tog zakona, koji je upućen u skupštinsku proceduru, istakavši da očekuje da će biti usvojen u parlamentu do kraja 2015. godine. Taj zakon će biti novi iskorak u privlačenju investitora da ulažu u rudarstvo, rekao je Antić novinarima i istakao da je to najmoderniji zakon u ovom delu Evrope.

On je takođe ukazao na to da je prilikom izrade zakona vođena ozbiljna rasprava u koju su bili uključeni predstavnici nauke, stručnih udruženja, kompanija, investitora...

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović istakla je da su novim predlogom zakona o rudarstvu ispravljeni nedostaci prethodnog i da se sada ostavlja više prostora investitorima da ulažu u rudarstvo. Skraćuje se donošenje različitih vrsta dozvola, a zakonom su prepoznate i navedene strateške sirovine za Srbiju, kazala je Filipović.


Ona je istakla da naknade i rudne rente za eksploataciju sirovina nisu menjane jer će to pitanje biti rešeno novim zakonom o naknadama koji priprema Ministarstvo finansija, ali i dodala da je novina predlogom zakona o rudarstvu predviđena mogućnost plaćanja naknada na rate.

Ministar Antić je ukazao da do sada nije postojala takva mogućnost plaćanja na rate - da bilo ko ne bi bio u privilegovanom položaju, i naveo da je poslednjih 10 godina po osnovu rudnih renti u budžet uplaćeno 26 milijardi dinara, a samo ove i prošle godine 14 milijardi dinara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.