Izvor: Beta | Četvrtak, 05.11.2015.| 14:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izvoz iz Rasinskog okruga smanjen za 8,4% u prvih 9 meseci 2015.

Izvoz iz Rasinskog okruga smanjen je u prvih devet meseci 2015. godine za 8,4%, dok je uvoz manji za 4,9% u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je danas Regionalna privredna komora Kruševac.

Dodaje se da je spoljnotrgovinska razmena, iako manja nego prethodne godine, pozitivna, odnosno da je ostvaren suficit od 27,5 mil USD. Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Rasinskog okruga, prema podacima kojima raspolaže kruševačka Regionalna privredna komora, za period januar - septembar iznosi 258,6 mil USD, što je za 15 mil USD manje nego u istom periodu 2014.

- Vrednost izvezene robe u prvih devet meseci ove godine iznosi 143 mil USD, a uvoz za isti period 115,5 mil USD - saopštila je RPK, uz napomenu da je pokrivenost uvoza izvozom 123,8%, dok je na nivou cele Srbije oko 75%.

- Posmatrajući izvoz po regionima, kompanije iz Rasinskog okruga najveći izvoz ostvaruju sa Evropskom unijom, na čije se tržište plasira više od polovine, dok četvrtina izvoza odlazi u zemlje bivše Jugoslavije - navodi se u saopštenju.

Najviše se izvozilo u Veliku Britanijiu - 19,5 mil USD, Nemačku - oko 17 mil USD i Bosnu i Hercegovinu - oko 11,7 mil USD. Od proizvoda, najviše su se izvozile gume, maline, jagode, kupine, lisičarke, sadnice jestivog voća, bezalkoholna pića, vina, hidraulični sistemi sa lineranim kretanjem, artiljerijsko oružje, delovi nameštaja od drveta.

Među najvećim izvoznicima iz Rasinskog okruga su "Cooper Tires", "Vino Župa", "Voće produkt", "Kolarević", "Trajal hem", "Sweet home", "PPT Namenska", "Menex", "Nova Sloga", "Rubin", "Fungo trade".

U posmatranom periodu privrednici su najviše uvozili iz Ruske Federacije, u vrednosti od oko 11 mil USD, Nemačke i Italije - po nešto više od 9 mil USD.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.