Izvor: eKapija | Sreda, 04.11.2015.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako vratiti inostrani PDV - Uspostava uzajamnosti donosi koristi i za privrednike i za budžet Srbije

(Foto: Konstantin Chagin/shutterstock.com)
Pravni osnov za povrat inostranog PDV-a firmama koje su registrovane u Srbiji je Direktiva 13 EU. Većina država članica EU i drugih država Evrope pomenutu direktivu primenjuje automatski, bez dodatnih uslova. Međutim, jedan broj država članica EU i drugih država Evrope, kao uslov za ostvarenje prava na povrat PDV-a za srpske kompanije traži uspostavu bilateralne uzajamnosti, navodi za "eKapiju" direktor firme "Cash Back" Mirko Vincetić.

Uslov bilateralne uzajamnosti o vraćanju PDV-a primenjuje se i u Srbiji na osnovu odredaba čl. 53 Zakona o PDV-u.

- Ovaj naizgled jednostavan proces bio je u ranijem periodu potpuno zapostavljen, zbog čega smo došli na ideju da kreiramo Inicijativu za uspostavu uzajamnosti o vraćanju PDV-a. Inicijativa datira od 2010. godine i inicira uspostavu uzajamnosti sa analizom pozitivnih efekata. Zahvaljujući toj inicijativi Srbija je uspostavila uzajamnost sa Nemačkom od 1. jula 2013. godine i sa Slovenijom od 1. oktobra 2013. godine - kaže naš sagovornik.

Za bilateralnu uspostavu uzajamnosti nije potrebna nikakva parlamentarna procedura, niti Srbija treba da usvoji bilo koji zakonski ili podzakonski akt. Uspostava bilateralne uzajamnosti se postiže razmenom pisama dvaju ministarstava finansija.

Uspostava uzajamnosti donosi dva velika benefita, jedan je benefit za privrednike Srbije a drugi je benefit za povećanje prihoda srpskog budžeta.

- Korist za privrednike Srbije ostvariće se uspostavom bilateralne uzajamnosti sa svim državama Evrope koje takođe traže uzajamnost (Hrvatskom, Italijom, Švajcarskom, Mađarskom, Grčkom) i drugim državama koje takođe traže uzajamnost. Taj benefit iznosi cca. 100 mil EUR za srpsku privredu na godišnjem nivou. Iznos je izračunat po međunarodno priznatoj metodologiji. Dakle, privrednici Srbije sa uspostavom uzajamnosti postaju znatno konkurentniji jer će njihove robe i usluge na tržištu Evrope biti jeftinije upravo za stope PDV-a država sa kojima posluju – navodi naš sagovornik.

Najveću korist će imati transportne kompanije, izvoznici, uvoznici, IT sektor kao i svi drugi koji imaju troškove sajmova, hotela, seminara, kongresa, obuke i sl. u inostranstvu.

- Benefit za povećanje prihoda budžeta Srbije donosi uspostava uzajamnosti sa Turskom jer će turski kamioni kupovati gorivo u Srbiji (ranije su gorivo kupovali u Sloveniji ili Austriji jer su ove države vršile povrat poreza).

Kako kaže naš sagovornik, dugo vremena su se bez podrške bilo koje asocijacije ili komore uporno i aktivno snagom argumenata zalagali za uspostavu uzajamnosti.

- Krajem avgusta ove godine tražili smo podršku za našu Inicijativu. Podršku smo tražili od Unije poslodavaca Srbije, Slovenačkog poslovnog kluba, Švajcarsko-srpske komore, Hrvatskog poslovnog kluba, Srpsko-turske trgovinske asocijacije, Srpsko-bugarske komore i Srpske asocijacije menadžera.

Svi pobrojani, kako navodi Vincetić, osim Srpske asocijacije menadžera su prepoznali važnost Inicijative i istu u potpunosti podržali.

- Zahvaljujemo se svim pobrojanim asocijacijama i komorama koje su u Inicijativi prepoznali ogroman interes njihovih članova. Uvereni smo da će njihova podrška značajno doprineti ubrzanju svih preostalih bilateralnih postupaka uspostave uzajamnosti.

Zahvaljujući našoj inicijativi Srbija je nedavno zvanično proglasila uspostavu uzajamnosti sa Turskom.

- Procedura uspostave uzajamnosti sa Turskom trajala je od početka 2013. godine. Primena uzajamnosti o vraćanju PDV-a između Srbije i Turske doprineće značajnom povećanju prihoda budžeta Srbije po osnovu potrošnje goriva od strane turskih kamiona koji tranzitiraju kroz Srbiju. Osim finansijskog benefita, ova mera je izuzetno važna za povećanje konkurentnosti Koridora 10 u odnosu na Koridor 4 koji spaja Bugarsku i Rumuniju preko mosta na Dunavu kod mesta Kalafat.

Na ovaj način, Srbija će ne samo zadržati postojeće turske kamione koji već tranzitiraju kroz Srbiju, nego će svakako privući i one kamione koji su do sada koristili Koridor 4 ili neke druge maršrute na putu do država Zapadne Evrope.

- S obzirom na to da se naši argumenti za uspostavu uzajamnosti, za razliku od ranijeg perioda sada u potpunosti uvažavaju, nadamo se da će Srbija vrlo brzi proglasiti uspostavu uzajamnosti sa Hrvatskom na osnovu Pisma ministarstva finansija Hrvatske kojim se traži uspostava uzajamnosti u punom kapacitetu. Takođe se nadamo da će Srbija uskoro proglasiti uzajamnost sa Švajcarskom na osnovu Pisma ministarstva finansija Švajcarske kojim se traži uspostava uzajamnosti.

Bilo bi poželjno kada bi se za uspostavu uzajamnosti sa Italijom angažovala i Privredna komora Srbije u saradnji sa Srpsko-italijanskom Komorom iz Beograda. Angažovanje komora i asocijacija je poželjno i za uspostavu uzajamnosti sa Grčkom, Mađarskom, Češkom, Španijom i Poljskom kako bi se kompletan proces uspostave uzajamnosti u potpunosti okončao.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.