NavMenu

Koje su to navike koje nas koštaju velikog novca

Izvor: B92 Sreda, 04.11.2015. 12:38
Komentari
Podeli

(Foto: Family Business/shutterstock.com)
U vremenima ekonomske krize svaka ušteda novca dobro dođe. Ne moramo da pravimo drastične rezove u kućnom budžetu kako bi ostavili nešto novca sa strane.

Istina, ako se odreknemo mesečne pretplate za teretanu, u koju retko idemo, ili se odjavimo od kablovskog operatera, jer sve programe možemo jeftinije da gledamo preko interneta, mogli bi se značajno finasijski "popraviti".

Ipak, ne moramo baš takvu "žrtvu" da podnesemo. Dovoljno je da se za početak odreknemo nekih malih, svakodnevnih navika i to će dovesti do značajne uštede novca. A te navike su...

Pušenje: Prosečna kutija cigareta košta 200 dinara. Prema podacima prosečan pušač ispuši kutiju cigareta dnevno. Znači, prestanak pušenja bi popravio budžet za najmanje 6.000 dinara mesečno.

Konzumiranje alkohola ili vode iz flaše: Prema istrživanjima agencije "Gallup", blizu 63% Amerikanaca pije alkohol, a muškarac u proseku popije jedno piće dnevno. Žene malo manje piju, a ova statistika pokazuje dosta podudaranja i sa situacijom u našem regionu.

Pivo je najpopularnije piće, a njegova cena je u proseku 150-200 dinara. Mesečna ušteda za prosečnog pivopiju bi iznosila oko 5.000 dinara. Oni koji ne piju alkohol mogli bi da sačuvaju novac odricanjem od kupovine vode u flašicama. Potencijalna godišnja ušteda za alkohol iznosi oko 500 EUR, a za vodu oko 270 EUR.

Jutarnja kafa: Prestanak pijenja jutarnje kafe mogao bi da bude posebno težak jer je ona za nas deo tradicije, kao što je čaj za Engleze. Cena ovog napitka varira od 70 do 150 dinara. Odustajanje od ovog užitka u kućni budžet bi donelo oko 5.000 dinara. Potencijalna godišnja ušteda iznosi oko 275 do 550 EUR.

Obrok van kuće: Povremeni obroci van kuće može biti ugodna promena, ali ako to često radimo može ozbiljno da ugrozi naše finasije. Prosečan obrok u običnoj buregdžinici ili fast fud restoranu iznosi oko 250 dinara.

U radnoj sedmici zaposleni ima pet ovakvih "izleta" koji ga koštaju blizu 1.500 dinara. Mesečno je to već oko 6.000 dinara.

Kašnjenje u plaćanju računa: Dobre navike plaćanja računa i kredita na vreme može vam uštedeti mnogo novca. Ako imate naviku da kasnite sa uplatama to vam se može obiti o glavu jer ćete dobijati još i kamate. Znači, dobra kreditna navika, kao što je plaćanje na vreme, može značajno da vam popravi kućni budžet.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.