NavMenu

Ima li Borač termomineralnu vodu?

Izvor: Tanjug Utorak, 03.11.2015. 14:46
Komentari
Podeli
(Foto: Siegi/shutterstock.com)
U knićanskom selu Borač, ispod prirodnog fenomena Borački krš, ovih dana rade se istražna bušenja tla koja treba da pokažu da li postoji veća količina termomineralnih voda, kako stručnjaci pretpostavljaju.

Predsednik opštine Knić Ljubomir Ðurđević u izjavi Tanjugu rekao je da je opština za tu namenu u ovoj godini izdvojila oko pet miliona dinara.

- Ukoliko istraživanje potvrdi prisustvo veće količine termalnih voda, ona bi se namenski koristila za razvoj poljoprivrede i u svrhe razvoja seoskog turizma u selu Borač čiji se meštani više od 30 godina bave turizmom - rekao je Ðurđević.

Predsednik Upravnog odbora Fonda za poljoprivredu opštine Knić Dragiša Janković rekao je Tanjugu da se pretpostavlja da termomineralna voda postoji na dubini od 480 do 550 metara. On je precizirao da se istražno bušenje tla vrši u selu Borač, na putu za zaseok Ćirović, i da je stiglo do dubine od 40 metara.

- Za desetak dana, ukoliko se radovi budu odvijali bez problema, znaćemo da li ima većih količina termalne ili mineralne vode - rekao je Janković.

On je podsetio da se godinama unazad usred zime na Boračkom kršu pojavljuje topla voda koja izvire iz zemlje, kao i da lovci prilikom lova na tom nepristupačnom terenu zatiču delove tla na kojem zimi uopšte nema snega.

Projekat detaljnih hidrogeoloških istraživanja termomineralne vode u selu Borač izradio je Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu u saradnji sa "Hidrogeoeko inženjeringom" iz Beograda.

- Povod za izradu projekta je postojanje podzemnih voda u ataru sela Borač u dolini potoka Banjica koji ističu i imaju povećanu temperaturu, o čemu postoje prethodna istraživanja i dokumentacija - podsetio je Janković.

Borački krš je svetski prirodni fenomen, za koga se pretpostavlja da je ostatak vulkana, a selo Borač je nekadašnji srednjevekovni grad, i u njemu je despot Stefan Lazarević imao rezidenciju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.