NavMenu

Uvodi se rodno odgovorno budžetiranje

Izvor: RTV Utorak, 03.11.2015. 13:42
Komentari
Podeli
(Foto: wrangler/shutterstock.com)
Od ove godine u ceo budžetski proces biće uvedeno rodno budžetiranje, najavila je danas posebna savetnica potpredsednice Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović, Branka Drašković.

- Ovo je jedan istorijski zaista značajan trenutak i od ove godine uvodimo rodno budžetiranje u ceo budžetski proces - rekla je ona na pauzi Treće nacionalne konferencije ženske parlamentarne mreže za odbornice iz lokalnih samouprava.

Kako je rekla Drašković, od ove godine predsednica Koordinacionog tela Mihajlović i ministar finansija su za 28 budžetskih institucija potpisali pismo preporuke da se uključe u proces rodno odgovornog budžetiranja.

Rodno odgovoran budžet je važan, to nije budžet koji je posebno za žene i muškarce, to nije budžet u kome se novac deli pola na jedne pola na druge, već se vodi računa da budžetska sredstva budu u skladu sa potrebama građana i građanki ovog društva, navela je ona.

Kao primer, ona je navela Užice gde je, dok je, najveći deo uglavnom išao stočarstvu bilo više muškaraca, a kasnije kada je deo orijentisan na poljoprivredu, mnogo više se uključilo žena.

- Na tom jednostavnom primeru prikazano je koliko je uvođenje rodno odgovornog budžetiranja značajno za rodnu ravnopravnost i ekonomsko osnaživanje žena - rekla je Drašković.

Ona je navela da Koordinaciono telo ima ideju da se pre svega bori i podstiče rodnu ravnopravnost, a u okviru toga i bori protiv nasilja nad ženama i za njihovo ekonomsko osnaživanje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.