Izvor: Tanjug | Utorak, 03.11.2015.| 10:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Google" će svojim klijentima od 2017. dostavljati robu dronovima

Ilustracija
Internet korporacija "Google" planira da 2017. godine počne da koristi bespilotne letelice za dostavu robe svojim klijentima, rekao je rukovodilac tog projekta nazvanog "Project Wing" Dejvid Vos i dodao da je cilj da počne da radi 2017. godine.

"Google" je pre godinu dana počeo da sprovodi testiranja dostave robe pomoću bespilotnih letelica u okviru projekta laboratorije tajnih istraživanja "Google X" i sprovodio se u Australiji. Tokom ispitivanja konstruisano je 30 letelica za dostavu robe.

Prema američkim medijima, prilikom prvih testiranja dronovi su uspeli da prevezu čokoladice na udaljenost od jednog kilometra. Poletanja su obavljana i sa kutijom za prvu pomoć, flašicom vode i keksom za pse.

Dužina prototipova letelica je bila 80 centimetara, a širina 1,5 metar. Leteli su na visini 40 do 60 metara. Tehnologija primenjena u izradi letelica je na istom principu koji "Google" koristi u projektu svog automobila bez vozača.

Ove godine korporacija se fokusira na to da bespilotne letelice učini sigurnim, konkretno da snizi rizik od havarije, kao i da usavrši navigacioni sistem za precizniju dostavu.

Krajem marta internet kompanija "Amazon" je postala prva kojoj je američka Federalna aviaciona administracija (FAA) dozvolila da koristi dronove za isporuku svoje robe na teritoriji zemlje. FAA je navela da je donela takvo rešenje "u obliku izuzetka" od opšteg pravila koje zabranjuje široku upotrebu takvih uređaja na američkom nebu.

FAA zahteva od vlasnika dronova da strogo poštuju određene zahteve, prema kojima letelice u vreme poletanja moraju neprekidno da budu u vidnom polju operatera, da lete na najvećoj visini od 122 metra iznad površine i da njihova težina ne sme da pređe 25 kilograma.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.