NavMenu

Hitno izmeniti propise radi bolje zaštite autora - Sadašnji Zakon onemogućava članstvo Srbije u STO

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 02.11.2015. 14:46
Komentari
Podeli
Stepen zaštite intelektualne svojine u Srbiji smanjen je dosadašnjim neadekvatnim propisima zbog čega je neophodno što pre izmeniti Zakon o autorskim i srodnim pravima, saglasili su se učesnici skupa na tu temu organizovanog u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Oni su imali i zamerku na to što je javna rasprava o tom zakonu održana još pre dve godine, u decembru 2013. godine, a taj propis još nije usvojen.

Predsednik PKS Marko Čadež istakao je da bi se donošenjem tog, izmenjenog zakona, koji je u proceduri, otklonile primedbe Evropske komisije, koje su, dodao je, ujedno i primedbe domaće struke na sada važeća rešenja.

- EK je upozorila da poslednje izmene Zakona o autorskim i srodnim pravima iz 2012. nisu u skladu sa zakonodavstvom EU i međunarodnim konvencijama - kazao je Čadež na panel diskusiji "Zaštita autorskog i srodnih prava - savremeni zakon kao podsticaj kreativnoj industriji".

Po oceni EK, tadašnje izmene donele su smanjenje stepena zaštite intelektualnog kapitala, značajno su ograničile prava autora, dovele su do diskriminacije privrednih subjekata i ugrozile načelo jednakog pravnog položaja na tržištu.

- Stav struke je da bi zadržavanje takvih rešenja ugrozilo proces evrointegracija i onemogućilo članstvo Srbije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) - upozorio je Čadež.

On je kazao da posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti intelektualne svojine i borbi protiv piraterije, ukazavši da je sve veći značaj i uticaj industrija zasnovanih na autorskom i srodnim pravima na privrednu sliku Srbije, a njihovo učešće u bruto-domaćem proizvodu (BDP) i izvozu je sve značajnije.

- Učešće ključnih industrija zasnovanih na autorskom i srodnim pravima u BDP, po najnovijim podacima, premašilo je 3% - ukazao je Čadež.

Direktor Organizacije muzičkih autora Srbije (SOKOJ) Aleksandar Kovačević kazao je da su izmenama zakona iz 2012. uvedene dve "potpuno neverovatne stvari" - ograničenje u maksimalnoj naknadi koja se plaća organizacijama i izuzimanju nekih kategorija od obaveza plaćanja autorskih naknada.

Kovačević je ocenio da je promašen cilj zaštite socijalno ugroženih kategorija, jer su sada na primer, plaćanja naknada oslobođeni saloni lepote kao zanatske radnje.

Član Upravnog odbora Organizacije proizvođača fonograma Srbije Slobodan Nešović istakao je da investitori u kreativnu industriju moraju biti zaštićeni kao bilo koji drugi investitor koji dolazi u Srbiju. On je rekao da ta grana ne zahteva da se ulažu milijarde, ali stvara privredni rast i zapošljava ljude, kao što jedna pesma i stotinu godinu posle stvaranja donosi prihod.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.