NavMenu

Patent koji najavljuje prognozu vremena - Dvojica Novosađana predstaviće svoj izum na takmičenju "Kreativni biznis kup" u Kopenhagenu

Izvor: Novosti Ponedeljak, 02.11.2015. 12:54
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Inovatori iz Novog Sada, Miloš Aćimović i Vladimir Torbica, predstavljaće Srbiju na takmičenju najboljih tehnoloških rešenja "Kreativni biznis kup", koje će biti održano od 15. do 19. novembra u Kopenhagenu (Danska).

Na prestižnom takmičenju pojaviće se predstavnici iz 80 zemalja, a dvojica 37-godišnjaka prezentovaće svoj patent - uređaj za mobilne telefone koji pokazuje vreme sa prognozom u neposrednom okruženju "Weather Point 2.0".

Njihov uređaj sa aplikacijom ima najkorisniju primenu u poljoprivredi i građevinskom sektoru, ali i za sve koji se bave nekim poslom ili sportom u prirodi.

- Na ovom pronalasku radili smo nešto duže od godinu dana - kaže Vladimir Torbica. - Patent podrazumeva uređaj i aplikaciju za mobilne telefone, a biće od velike koristi ratarima, ribarima, planinarima, biciklistima... Primera radi, na putu ste iz Novog Sada za Suboticu, odete na "sajt" i odmah vidite trenutnu temperaturu, kako se kreće u narednim satima i kakvo vas vreme čeka kada stignete na odredište.

Dvojica inovatora su sve faze razvoja svog patenta dosad realizovala najvećim delom u Novom Sadu. Plan im je da buduća proizvodnja "Weather Point 2.0" uređaja bude "na domaćem terenu" i da se pritom zaposle mladi domaći stručnjaci iz različitih oblasti.


- Nadamo se da će naš patent izazvati interesovanje u Danskoj i zahvaljujemo pokrajinskoj vladi koja delom finansira naše učešće na tamošnjem sajmu inovacija - kaže za "Novosti" Vladimir Torbica.

Prihvatljiva cena


Miloš i Vladimir, koji su po obrazovanju ekonomisti, obećavaju da će njihov patent, kada za par meseci dospe u prodaju, imati cenu prihvatljivu za naš džep.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.