Izvor: Novosti | Nedelja, 01.11.2015.| 12:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tanjug i "Dnevnik" bez gazde - Za 15 medijskih kuća niko nije bio zainteresovan, sledi podela akcija zaposlenima

(Foto: Brian A Jackson/shutterstock.com)
"Radio Medveđa" poslednji je medij za koji je organizovana aukcija, i to u subotu, u Agenciji za privatizaciju. Rok za privatizaciju medija u vlasništvu države, pokrajine i lokalnih samouprava ističe u nedelju, a 15 medijskih kuća nije uspelo da nađe kupca. Za njih će, već od ponedeljka, Agencija za privatizaciju početi da šalje obaveštenja o besplatnoj podeli akcija zaposlenima.

Kupce nisu našle ni velike medijske kuće, poput Tanjuga i novosadsnog "Dnevnika". "Politika" je izuzetak, jer joj je dat rok do kraja maja 2016. godine. Da li će i Tanjug postati vlasništvo zaposlenih, kroz podelu akcija, znaće se kada resorna ministarstva daju tumačenje zbog toga što je rad Tanjuga uređen posebnim zakonom.

Od ukupno 73 novinske, radio i TV kuće, koje je trebalo da budu privatizovane, proces je pokrenut za 50, a 35 je i prodato. Među preostale 23, neke su imale veće dugove od kapitala, pa su odmah ugašene. U nekima su se odmah opredelili za podelu akcija zaposlenima i čekali rok. Ali suvlasnici medija moći će da postanu samo novinari i ostali zaposleni koji do sada nisu uzimali besplatne akcije privatizovanih javnih preduzeća.

Zakonski rok u kome treba da se podele besplatne akcije ističe poslednjeg dana novembra, ali kako je i termin za prodaju bio "rastegljiv", nije isključeno ni da se ovaj rok produži.

A među 35 medijskih kuća koje su dobile kupce, samo 19 je i formalizovalo kupoprodaju potisivanjem ugovora. Među njima je Studio B. Preostali čekaju kraj formalne procedure. Zaposleni u ovim medijima zabrinuti su šta će se dogoditi ako kupci odustanu, a oni ne pokrenu na vreme proces podele akcija.

Novinske, radio i TV kuće čiji zaposleni ne budu hteli da postanu i vlasnici svojih radnih mesta, moraće da budu ugašene. Tačnije, sledi im brisanje iz medijskog registra, pa neće moći ni da se bave više medijskom delatnošću. Teorijski, mogli bi da ostanu da rade, ali da promene delatnost. O tome će odlučivati lokalne samouprave.

Besplatne akcije

Sporno je i na koji način će se deliti besplatne akcije zaposlenima. Najavljeno je da će tumačenje da da Skupština Srbije, jer su različita mišljenja imali Agencija za privatizaciju i Ministarstvo privrede. Jedno mišljenje je da sve treba da pripadne zaposlenima, a drugo samo deo akcija prema godinama radnog staža, a ostatak da se vrati državi kroz Akcionarski fond.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.