NavMenu

Usvojen akcioni plan za dalje napredovanje Srbije na listi Svetske banke

Izvor: Beta Petak, 30.10.2015. 15:34
Komentari
Podeli
Ministarka za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Zorana Mihajlović izjavila je u petak, 30. oktobra 2015. godine, da je usvojen akcioni plan za dalje napredovanje Srbije na listi Svetske banke o uslovima poslovanja - "Doing Business", kojim je predviđena izmena nekoliko zakona i procedura koje će pojednostaviti poslovanje.

Mihajlović je rekla da je skok Srbije za 32 mesta na ovogodišnjoj listi veliki uspeh, ali da naša zemlja mora odmah da nastavi sa reformama u svim sektorima.

- Najveći deo posla je u nadležnosti ministarstava građevinarstva, privrede, finansija i pravde - istakla je Mihajlović na konferenciji za novinare Zajedničke grupe za unapređenje ranga Srbije na listi Svetske banke.

Kako je objasnila, izmene nekoliko zakona, kao i podzakonskih akata, biće pripremljene do kraja 2015. godine, kako bi već u januaru 2016. počelo elektronsko izdavanje građevinskih dozvola, kao i elektronsko plaćanje carina.

- U pripremi su i izmene propisa o stečajnom postupku i dalje pojednostavljivanje poreskog postupka elektronskim plaćanjem ne samo PDV-a, već i drugih poreza - rekla je Mihajlović i dodala da očekuje da će Srbija, primenom tih novina, na novoj listi Svetske banke značajno napredovati i biti među prvih 15 zemalja.

Srbija se ove godine nalazi na 59. mestu liste Svetske banke o uslovima poslovanja, što je realan rast od devet mesta u odnosu na prethodnu godinu, a najznačajnije sprovedene reforme zabeležene su u oblastima izdavanja građevinskih dozvola i lakoće plaćanja poreza. Prošle godine je Srbija bila na 91. mestu, ali su od tada pokazatelji koji se mere prošireni, što je pogodovalo Srbiji koja bi na prošlogodišnjoj listi, kada se uključe metodološke promene, bila 68.

Srbija je na 65. mestu po započinjanju poslovanja, 59. po dobijanju kredita, 23. po međunarodnoj trgovini, 50. po stečajnom postupku, 139. po dobijanju građevinskih dozvola, 63. po elektrifikaciji, 73. po registraciji imovine, 81. po zaštiti manjinskih investitora, 143. po plaćanju poreza i 73. po sprovođenju ugovora.

Svetska banka od 2003. godine rangira 189 zemalja na osnovu deset pokazatelja u oblasti poslovne regulative.

U Zajedničkoj grupi za unapređenje ranga Srbije na listi Svetske banke, kojom predsedava Zorana Mihajlović, su i predstavnici međunarodnih organizacija i poslovnih udruženja u Srbiji. Oni su na konferenciji za novinare istakli da očekuju da Vlada Srbije nastavi da stvara povoljnije uslove za poslovanje, pojednostavljivanjem procedura i smanjivanjem nameta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.