NavMenu

Rok za privatizaciju medija ističe 31. oktobra - Neizvesna sudbina čeka sve koji ne nađu kupca

Izvor: Euractiv Petak, 30.10.2015. 12:19
Komentari
Podeli
(Foto: DmitriMaruta/shutterstock.com)
Rok za privatizaciju medija ističe 31. oktobra u ponoć, a do sada je kupce našlo 35 medija od 50 ponuđenih u javnim nadmetanjima, i potpisano je 19 ugovora o prodaji.

Uoči isteka roka neizvesno je kakav će biti dalji tok privatizacije za medije koji nisu prodati, među kojima su i veliki mediji poput novinske agencije "Tanjug" i novosadskog "Dnevnika", pogotovo s obzirom na različita tumačenja raspodela akcija u Ministarstvu kulture i Agenciji za privatizaciju.
Bivši direktor "RTV Vranje" Zoran Veličković 29. oktobra je na panelu o privatizaciji medija podsetio na problem ovog medija, koji je odlučio da bez prodaje na javnim nadmetanjima krene u podelu akcija, ali su zaposleni dobili samo 30% akcija, u skladu sa Zakonom o privatizaciji, a ne celokupan kapital u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.
On je, kako je prenelo Udruženje novinara Srbije, rekao i da nije jasno definisano šta se podrazumeva pod završetkom privatizacije medija, navodeći da je za raspodelu akcija potrebno po zakonu najmanje 65 dana i dodatnih 30 dana za formiranje novog privrednog društva i preregistraciju u Agenciji za privredne registre.
Za podelu akcija u manjim medijskim firmama problem će predstavljati i pravilo da akcije mogu dobiti samo oni koji nisu iskoristili pravo na besplatne akcije javnih preduzeća, jer se može dogoditi da niko nema pravo na akcije svoje medijske kuće, a UNS je kao primer ranije naveo "Radio Požarevac" u kojem je ostalo pet zaposlenih od kojih niko nema pravo na akcije.
Nakon okončanja drugog kruga prodaje za većinu medija pojavili su se zahtevi za raspisivanjem i trećeg kruga, ali je tu mogućnost dobio samo novosadski "Dnevnik", koji ni u trećem krugu nije našao kupca. UNS navodi da je iz Sečnja zahtev Agenciji za privatizaciju za treći krug poslat 1. oktobra, iz Subotice 5, a iz Bača nekoliko dana uoči roka za raspisivanje 16. oktobra, ali da je Agencija mišljenje Ministarstva kulture tražila 15. i 16. oktobra i dobila odgovor da raspisivanje ne bi bilo celishodno zbog rokova.
Ugovore o privatizaciji do sada je potpisalo 19 medija, od čega je dva medija preuzeo kablovsko-televizijski operater "Kopernikus", koji se u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije povezuje sa SNS-om, a 7 biznismen Radoica Milosavljević, član SPS-a iz Kruševca, koji tvrdi da medije kupuje iz svojiih poslovnih interesa.
Milosavljević je najveći kupac medija u Srbiji sa osam medija za koje je proglašen kupcem, među kojima su radio-televizije iz Kragujevca, Kruševca, Pančeva, Dimitrovgrada i Brusa, od čega samo za kruševačku televiziju nije potpisan ugovor, dok je drugi "Kopernikus" sa tri medija.
Pored biznismena i medijskih kuća, među kupcima medija u Srbiji su i neki potpuno neočekivani, pa je tako list "Pančevac" prodat "Auto centru Zoki", a IPC iz Kule Radovanu Kovaču koji je vlasnik firme za čišćenje i održavanje poslovnih prostorija i veleprodaju ugostiteljske opreme "Herero". Ova dva ugovora su i potpisana.
Portal "Južne vesti" postavio je pitanje regularnosti privatizacije "Niške televizije", budući da su taj medij kupile "Narodne novine" koje su u 2014. kako se navodi 70% prihoda dobile od države, a potencijalni kupci u privatizaciji moraju da dostave i izjavu da se ponuđač ne finansira ni delom ni u celosti iz javnih prihoda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.