NavMenu

"Google" testira širenje interneta preko balona

Izvor: Beta Petak, 30.10.2015. 11:09
Komentari
Podeli
Američki internet gigant "Google" objavio je da je postigao dogovor sa tri telefonska operatera u Indoneziji da iduće godine testira projekat o upotrebi balona za dovod interneta do teško dostupnih područja. Projekat "Loon" sastoji se u postavljanju mreže balona u stratosferu, na 20 kilometara visine, iznad putanje aviona i lošeg vremena, kao relej između zona koje imaju pristup internetu i onih koji ga nemaju.

Prve probe ovih balona obavljene su 2013. na Novom Zelandu, i timovi uključeni u projekat "Loon" uspeli su da prenesu podatke između dva balona udaljena 100 kilometara, navedeno je u poruci objavljenoj na društvenoj mreži "Google plus".

"Google" dodaje u poruci da Indonezija izgleda kao dobar kandidat za dalje probe i da samo trećina od 250 miliona stanovnika Indonezije trenutno ima pristup internetu, a da bi predstavljalo velike teškoće postavljanje optičkih kablova ili montiranje i održavanje antena za mobilnu telefoniju na više od 17.000 ostrva koji čine tu zemlju.

Indonežanski operatori "Indosat", "Telkomsel" i "XL Axiaa" potpisali su načelni dogovor sa tom kompanijom, a detalji o raspoređivanju balona, predviđenom za iduću godinu, još treba da se utvrde.

To će biti najveći test do sada za projekat "Loon" koji je već isproban u manjim razmerama sa operatorima kao što je "Telefonica" u Latinskoj Americi, "Telstra" u Australiji i "Vodafone" na Novom Zelandu, ali nikad do sada sa tri operatora u istoj oblasti.

Pre Indonezije vlada Šri Lanke je letos najavila da planira sporazum o primeni projekta "Loon" da bi postala prva zemlja u regionu koja će imati internet pokrivenost na celokupnoj svojoj teritoriji.

Druga velika američka internet kompanija "Facebook" ima konkurentni projekat, u kome bi baloni bili zamenjeni solarnim dronovima, međusobno povezanim laserima, ili sa komunikacionom opremom na tlu. Konstrukcija prvog takvog drona, dizajniranog u Velikoj Britaniji i nazvanog "Aquila", završena je letos, a probe bi trebalo bi da počnu pre kraja godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.