Izvor: Novosti | Petak, 30.10.2015.| 09:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Pobednika" ipak neće ispravljati

Simbol pobede i zaštitni znak prestonice, slavni "Pobednik", nije značajnije promenio položaj u odnosu na merenja rađena u periodu od 2007. do 2009. godine. Kako saznaju "Novosti", promena pozicije stuba nosača u prostoru nije izmenjena, što znači da pomeranja i dalje iznose 0,8 milimetara.

Firma zaduženja za ova merenja predala je, pre nekoliko dana, Elaborat opažanja horizontalnih i vertikalnih kretanja spomenika "Zelenilu". To znači da fundiranja spomenika, u vidu ugradnje mega-šipova ne bi trebalo da bude. Međutim, poslednju reč daće statičari, kada i njihovi proračuni budu gotovi, ali je skoro izvesno da kao ni ranije, "Pobednik" neće biti ispravljan.

- Po preporuci Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, angažovali smo stručna lica, statičara i firmu "GeoGis konsultanti", kako bi se izvršila ekspertska procena - navode iz "Zelenila".
- Nakon što za 10-15 dana vidimo sve rezultate, zatražićemo predlog mera za sanaciju terena i spomenika, ako se to pokaže kao neophodno. Tek onda ćemo znati i dinamiku ostalih radova na platou.

Da podsetimo, prvobitno pomeranje Meštrovićevog "nagog muškarca" uočeno je 1996. godine. Tada je rađeno ojačanje temelja, a spomenik je stabilizovan utiskivanjem tri mega-šipa u položaju kada je već odstupao od vertikale. Razlog ovog pomeranja je taj što je, kada je podignut davne 1928. godine, fundiran delom na nasipu, a delom na bedemu tvrđave. Zadržavanje kišnice i slivanje niz bedeme za posledicu ima i uleganje tla, usled čega dolazi i do pomeranja "bronzanog čoveka". Da li će se ulegnuća popuniti tucanikom ili će još nešto da se radi, ostaje da se vidi.

Radovi samo na platou

Radnici "Zelenila" tranutno rade na rušenju podloge od betona i nasipanju tucanikom. Kada se ovo završi, biće postavljene nove ploče sive boje. Sa jedne strane platoa biće napravljene rigole za odvod vode, tako da će se kišnica slivati u poseban kolektor. To će uticati na dodatno čuvanje platoa i zidina tvrđave, jer je do propadanja zastora dolazilo usled zadržavanja vode i slivanja niz bedeme.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.