Izvor: RTV | Četvrtak, 29.10.2015.| 14:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sindikati najavili borbu protiv prodaje "Telekoma Srbija"

(Foto: telekom.rs)
Oba reprezentativna sindikata "Telekoma Srbija" najavila su danas akcije za sprečavanje prodaje tog državnog preduzeća, protiv čega su, kako su istakli, svi zaposleni "Telekoma" i većina građana Srbije.

Na konferenciji za novinare Jedinstveni sindikat "Telekoma Srbije" i Sindikat "Telekoma Srbije" saopštili su da će u ponedeljak, 2. novembra 2015. godine u podne, doći ispred Vlade Srbije da bi predali peticiju sa više od 100.000 potpisa kojom se traži da se "Telekom Srbija" ne prodaje.

Predstavnici sindikata istakli su i da će 11. novembra ispred Vlade "organizovati veliki protest" protiv prodaje tog preduzeća na koji su pozvale i sve građane koji se protive prodaji, kao i partnerska preduzeća.

"Još bolje poslovanje sa manje partijskog mešanja"

Predsednik Jedinstvenog sindikata "Telekoma Srbija" Slavoljub Kandić rekao je da je prodaja tog preduzeća, u kojem akcije imaju i građani i zaposleni, nedovoljno transparentna i da javnost ne zna šta Vlada prodaje. Prema njegovim rečima, u medijima se pojavljuje informacija da Vlada prodaje 58% akcija, ali prema računici sindikata kupac dobija 78%, kad se uračuna 20% akcija koje su u vlasništvu "Telekoma".

Kandić je rekao da bi cena manja od 1,7 mlrd EUR za kupovinu 78% akcija bila manja od ponude koju je dobijala vlada Mirka Cvetkovića u ranijem pokušaju privatizacije.

- Svi radnici su stava da "Telekom" apsolutno ne bi trebalo prodavati. To bi bila istorijska greška, koja će se teško ispraviti ako do toga dođe - istakao je Kandić.

On je dodao da istraživanje koje je urađeno za sindikat pokazuje da je 64% građana Srbije protiv prodaje "Telekoma", a da među preostalih 36% ima dosta neopredeljenih.

Kandić je najavio da će sa protestnog skupa 11. novembra biti poslata poruka Vladi Srbije da "Telekom" može uspešno da posluje i u sadašnjem vlasništvu i da ispunjava sve obaveze prema državi i građanima, a potencijalnom kupcu da nije dobrodošao.

"Telekom Srbija" bi, prema njegovim rečima, mogao do "posluje još bolje sa manje partijskog mešanja".

Biće otpušteno 4.000 zaposlenih, bez posla ostaje i 100.000 saradnika

Predsednik Sindikata "Telekoma Srbija" Miroslav Joksimović izrazio je sumnju da će novi vlasnik otpustiti 4.000 zaposlenih i da će bez posla ostati i 100.000 ljudi koji rade u domaćim firmama koje sarađuju sa "Telekomom". Istakao je da u "Telekomu" nema viška zaposlenih, ali da bi investicioni fond koji bi kupio tu kompaniju smanjio broj radnika, kako bi preduzeće bolje prodao.

Joksimović je rekao da predstavnici Vlade Srbije nisu mogli da pobiju nijedan argument sindikata protiv prodaje kompanije.

"Telekom Srbija" koji sada ima dobit od oko 140 mil EUR, prema njegovoj oceni mogao bi da ima dobit od 300 mil EUR kada otplati dugove za kredite koji su uzeti za kupovinu firmi u regionu i u Srbiji. Kako je naglasio Joksimović, kompanija se zaduživala da bi kupovala firme u regionu u interesu države, a sada se samo za "Telekom RS" nudi manje nego što je platio za kupovinu "Telekoma" u RS i Crnoj Gori i nekoliko manjih preduzeća.

Najveći regionalni investitor, važan i za nacionalnu bezbednost

Član Akademije inženjerskih nauka Srbije Predrag Petrović rekao je da je i ta institucija protiv prodaje "Telekom grupe", koja sa svojih šest društava u Srbiji, BiH i Crnoj Gori ima strateški značaj za državu. On je istakao da je "Telekom" najveći regionalni investitor i da su netačne priče o neefikasnom radu tog preduzeća.

Petrović je ukazao i da je Telekom važan i za nacionalnu bezbednost, jer štiti komunikacije vojske, policije i građana.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.