NavMenu

Veliki potencijal za razvoj socijalnog preduzetništva u Srbiji

Izvor: Tanjug Sreda, 28.10.2015. 18:39
Komentari
Podeli
(Foto: pogonici/shutterstock.com)
U Srbiji postoji veliki potencijal za razvoj socijalnog preduzetništva, a u većini slučajeva inicijativa za takve poduhvate dolazi od žena, rečeno je na konferenciji o socijalnom preduzetništvu koju je u okviru Sajma obrazovanja "Zvonce", organizovala "Bio Idea".

Na skupu koji je pod nazivom "Socijalno preduzetništvo - održivi poslovni model za žensko preduzetništvo" održan u sredu, 28. oktobra 2015. godine, rečeno je da socijalna ekonomija značajno doprinosi zapošljavanju i socijalnoj integraciji ugroženih kategorija stanovništva, pre svega različitim pristupom, inovacijama i raznovrsnim formama.

Direktorka "Bio Idea" Beograd, Sanida Klarić, navela je, govoreći o ženskom preduzetništvu, da su motivi pokretanja sopstvenog biznisa ekonomska nezavisnost, nemogućnost napredovanja na prethodnom poslu, briga za porodicu.

- U većini slučajeva preduzetnice obavljaju male poslove u kojima je izražena empatija i solidarnost sa zaposlenima - rekla je ona dodavši da u Srbiji ženski biznis čini 26% aktivnih preduzetnika.

Predstavnik Centra za franšizing Privredne komore Srbije (PKS) Milan Ristić rekao je da socijalno preduzetništvo ima dosta potencijala za razvoj samo bi ga trebalo "dobro kanalisati i naći dobre izvore finansiranja". Ističući da PKS pruža podršku razvoju ženskog, ali i preduzetništva mladih, on je rekao da PKS, iako ne daje finansijska sredstva za pokretanje sopstvenog biznisa, pruža konsultantsku podršku organizujući brojne edukativne seminare o toj oblasti na kojima se, između ostalog, može saznati i koje banke nude povoljne kredite.


On je dodao da u Srbiji trenutno postoji oko 14.000 socijalnih preduzeća koja su, kako je naveo, organizovana uglavnom porodično.

- Za njihovo bolje poslovanje u Srbiji nedostaje Zakon o socijalnim preduzećima kako bi se oni kvalifikovali kao posebna vrsta preduzeća za čije će se poslovanje dati određene benficije - istakao je Ristić.

Konferenciji su, između ostalih, prisustvovale i žene - socijalne preduzetnice koje su razmenile dosadašnja iskustva i razgovarale o idejama i problemima sa kojima su se suočavale realizujući svoje projekte.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Građevina

RGZ: Ministar Vesić godinama pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu katastra

Republički geodetski zavod ocenio je da "ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić svojim dugogodišnjim nečinjenjem direktno krši zakon i pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu Republičkog geodetskog zavoda". - Uprkos našim upozorenjima, ministar je u dva mandata ignorisao svoje zakonske obaveze i time jasno pokazao nameru da destabilizuje ovu važnu instituciju - navodi se u saopštenju RGZ. Dodaje se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.