NavMenu

Otvorena Mađarska trgovačka kuća u Beogradu

Izvor: Tanjug Sreda, 28.10.2015. 15:33
Komentari
Podeli
(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Mađarska trgovačka kuća otvorena je danas u Novom Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Mađarske, sa ciljem da olakša kontakt mađarskih i srpskih malih i srednjih preduzeća.

Otvaranju Mađarske trgovačke kuće prisustvovali su gradski sekretar za privredu Tijana Maljković, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović, ministarski poverenik Mađarske Đula Budai, pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Maja Mandrapa Gašić, predstavnici ambasade Mađarske i privrednici obe zemlje.

Govoreći o značaju otvaranja ovog predstavništva, Maljkovićeva je rekla da je to 30. trgovačka kuća Mađarske koja posluje na četiri kontinenta, saopštio je gradski Sekretarijat za privredu.

- Mi smo za Mađarsku sasvim sigurno jedan od prioritetnih partnera u trgovini i razvoju ekonomije. Nadamo se da će sada međusobne posete mađarskih i naših privrednika biti mnogo češće, da ćemo organizovati radionice na kojima će se usvajati nova znanja i povećati obim međusobne razmene, kao i da će sve to doprineti razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća u Beogradu i celoj Srbiji - istakla je Maljković.

Direktor Mađarske trgovačke kuće Nemanja Milutinović kazao je da je današnja svečanost još jedan dokaz da je Srbija stvorila veoma pozitivnu investicionu i poslovnu klimu.

- Ubeđeni smo da ćemo mnoge proizvode i usluge na ovaj način mnogo brže razmenjivati i da ćemo postići velike rezultate. Nadam se što većem investiranju u Beograd i Srbiju, čime će naša kuća postati jedna od najznačajnijih mađarskih ekspozitura u svetu. Naša uloga biće da spajamo uspešne privrednike i konstantno radimo na podizanju međusobne razmene - istakao je Milutinović.

Budai je kazao da je želju mađarske vlade da proširi saradnju i robnu razmenu sa svim zemljama u svom susedstvu, kao i da proširi obim investicija.


- Ovim ćemo ojačati izvanredne odnose Srbije i Mađarske, a pored Beograda otvorićemo trgovačku kuću u Novom Sadu, a uskoro i u Subotici. Time otvaramo priliku za još neposredniji kontakt i to na dnevnom nivou sa svima koji su zainteresovani za saradnju - rekao je on.

Prema njegovim rečima, trgovačka kuća će imati značajnu ulogu u kojoj će mađarske proizvode učiniti još popularnijim, ali i srpske dodatno približiti mađarskom tržištu.

Maja Mandrapa Gašić izrazila je očekivanje da će otvaranje ove institucije doprineti dodatnom učvršćenju odnosa Srbije i Mađarske.

- Naša međusobna razmena premašila je milijardu evra, čime je Mađarska po obimu dospela na sedmo mesto u svetu, a četvrto u EU među državama sa kojima Srbija ima takvu saradnju. Prema podacima NBS, mađarske firme su u Srbiju uložile pola milijarde evra investicija, čime se ta zemlja našla na 11. mestu stranih ulagača - navela je ona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.