Izvor: Tanjug | Sreda, 28.10.2015.| 08:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Hrvatske firme investirale 700 mil EUR u Srbiji

Ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić izjavio je da su preduzeća iz Hrvatske do sada investirale 700 mil EUR u Srbiju i pozvao i firme iz Srbije da ulažu u Hrvatsku.

Markotić je u Ćupriji naveo da nije tačno da Hrvatska nije otvorena za firme iz Srbije, rekao je Markotić, koji je sa delegacijom privrednika iz Hrvatske posetio Ćupriju.

Markotić je podsetio da je robna razmena dve zemlje za sedam meseci za oko 100.000.000 EUR veća nego lane i objasnio to "bliskošću dva tržišta i okrenutosti jednog prema drugom".

- Trebalo bi više raditi na zajedničkom nastupu na trećim tržištima - rekao je Markotić.

Predsednik Hrvatskog poslovnog kluba u Srbiji Mirko Babić istakao je da u Srbiji posluje 200 kompanija iz Hrvatske i da je robna razmena premašila milijardu evra godišnje.

Podsećajući na nedavno zatvaranje granice od strane Hrvatske, Babić je pozvao političare da "ne stvaraju probleme gde ih nema" i ocenio da je prošlo "vreme nesporazuma".

Cilj posete je bio uspostavljanje bolje ekonomske i privredne saradnje kompanija iz Hrvatske i ćuprijskih privrednika, kao i potencijalnog investiranja u toj opštini.

Domaćin je bio predsednik Opštine Ćuprija Ninoslav Erić, a u delegaciji su bili predstavnici "Podravke", Luke "Rijeka", "Badel 1862" i "Milenijum osiguranja".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.