NavMenu

Valjaonica "Impol Seval" fokusirana na izvoz - Nemci najveći kupci aluminijuma iz Sevojna

Izvor: Blic Utorak, 27.10.2015. 14:35
Komentari
Podeli
(Foto: seval.rs)
Menadžment radi veoma dobro, ponosni smo na poslovanje naše fabrike u Srbiji, poručili su danas čelnici slovenačke kompanije "Impol" na 13. godišnjicu privatizacije Valjaonice aluminijuma "Impol Seval" u Sevojnu.

"Impol Seval" koji važi za "hranitelja Užica", zapošljava 623 radnika, i jedan je od retkih primera uspešne privatizacije, beleži rast proizvodnje i opstaje u samom vrhu liste najvećih srpskih izvoznika.

- U strukturi proizvodnje 96% se odnosi na izvoz, i dalje su najdominantija tržišta Nemačke na koju otpada 40%, zatim Italije i Rusije. Najzahvalnije je poslovati sa Nemcima, ali oni traže kvalitet. Vrednost izvoza od 81,97 mil EUR zadržava nas na poziciji jednog od najvećih srpskih izvoznika - poručio je generalni direktor valjaonice Ninko Tešić.

Ne računajući plate menadžmenta, prosečna neto zarada u ovoj godini bila je 61.411 dinara.

Od 2002. godine, kada je preduzeće privatizovano do danas u razvoj "Impol Sevala" investirano je 71,5 mil EUR, s tim što se trenutno ulaže u novu tehnološku liniju koja će biti realizovana do 2018. i koštati 26,5 mil EUR. Valjaonica aluminijuma prethodnih godina zapošljavala je novih 30-40 radnika, uglavnom popunjavajući prirodni odliv, a ove godine posao je dobilo tek nekoliko ljudi.

- Nećemo veliki broj radnika koji imaju male plate! Želimo optimalan broj zadovoljnih radnika i profit koji će omogućiti dalje investicije - rekao je Tešić.

Jernej Čokl, predsednik Uprave kompanije "Impol" je kazao da "otvoriti jedno radno mesto znači uložiti milion evra, a dugoročno održati postojeće radno mesto traži 10.000 EUR".

- Kriza je prisutna, ali se ona ne ogleda toliko u industriji aluminijuma koji je metal budućnosti. Automobilska industrija ide ka tome da vozila treba da budu što lakša, a to nudi – aluminijum. Potražnja je velika i optimisti smo - dodao je Čokl.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.