NavMenu

Ima li zamene jedinom isporučiocu hlora za vodovode - umesto Župe Kruševac - Petrohemija Pančevo ?

Izvor: Politika Ponedeljak, 20.06.2005. 14:12
Komentari
Podeli

Može li Srbija posle prestanka rada kruševačke Župe dobiti alternativnog snabdevača gradskih vodovoda hlorom ili će se nastaviti sa uvozom hlora iz Rumunije i Bugarske, koji je za četvrtinu skuplji od domaćeg.

Pančevačka Petrohemija je godinama bila proizvođač hlora. Posle bombardovanja pogona elektrolize, u kojoj se proizvodio hlor, 1999. godine, proizvodnja ide sa 3 – 4 % nekadašnjih kapaciteta, ali je umesto hlora glavni proizvod hlorovodična kiselina. Potrebe tržišta diktirale su da se hlor pretvori u kiselinu. Petrohemija, i pored toga što nema trenutno u proizvodnom programu hlor, ima drugi proizvod koji može ponuditi vodovodima. To je natrijum hipohlorid, koji se može koristiti za hlorisanje vode, ali bi zahtevao adaptacije na aparatima za doziranje u vodovodima.

Nasuprot tvrdnjama da je u Pančevu problem sa punilištem, jer samo Župa ima uređaje koji omogućuju bezbedno pretakanje hlora u tankove vodovoda, tehnički direktor Petrohemije tvrdi da oni imaju takve uređaje, a da je problem na drugoj strani. Naime, pančevačka Petrohemija je do 1999. hlor proizvodila tehnologijom živinih ćelija, koja je već tada zastarela. Za uspešnu proizvodnju danas bilo bi neophodno rekonstruisati pogon elektrolize i montirati opremu sa takozvanim membranskim ćelijama, a takva rekonstrukcija koštala bi nekoliko miliona USD. U Petrohemiji smatraju ne više od 5 mil.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.