Izvor: Glas javnosti | Ponedeljak, 17.09.2007.| 09:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

DOSTANIĆ: Javna preduzeća treba izneti na Berzu

Gordana Dostanić

Direktor Beogradske berze, Gordana Dostanić, izjavila je da srpsko tržište kapitala ima šansu da postane središte finansijskih zbivanja u regionu ukoliko država preuzme aktivnosti kojim će se pospešiti njegov razvoj.

Ona je istakla da je za to neophodno ukloniti sve prepreke i kao jedan od loših primera iz prakse navela fragmentirano trgovanje obveznicama devizne štednje na Berzi i u bankama.


- Prema našem mišljenju, trenutni nivo razvijenosti tržišta zahteva maksimalnu koncentraciju trgovanja na organizovanom tržištu, uz jako prisustvo nadzornih tela - kazala je Dostanićeva.

Ona je istakla da je za dalji razvoj tržišta bitno uključivanje državnih zapisa na Berzu i primena modela incijalne javne ponude u privatizaciji javnih preduzeća.

Prema iskustvima zemalja koje su tokom prethodne decenije prolazile tranzicioni put, najsnažniji podstrek razvoju tržišta i povećanju broja investitora dalo je uključenje na Berzu preduzeća iz oblasti telekomunikacija, naftne industrije, energetike, avioindustrije i putne privrede, istakla je Dostanićeva.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.