NavMenu

Usvojene izmene Zakona o agenciji za licenciranje stečajnih upravnika - ALSU preuzima nadležnosti Agencije za privatizaciju

Izvor: Tanjug Subota, 24.10.2015. 10:25
Komentari
Podeli

(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Skupština Srbije usvojila je u petak izmene Zakona o agenciji za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), kojima ta agencija preuzima nadležnosti Agencije za privatizaciju u pogledu obavljanja poslova stečajnog upravnika.

U prilog tome govori i činjenica da Agencija vrši nadzor nad radom stečajnih upravnika u postupcima nad privrednim subjektima sa privatnim kapitalom i da u velikom broju slučajeva nema povratnu informaciju o tome kako stečajni upravnici postupaju u postupcima stečaja gde su kao treća lica angažovani od strane Agencije privatizaciju, navela je Vlada Srbije u obrazloženju.

U usvojenom aktu piše da danom njegovog stupanja na snagu Agencija preuzima od Agencije za privatizaciju sva prava i obaveze, predmete, opremu, sredstva za rad i arhivu, koji su u fiunkciji obavljanja posla utvrđenih zakonom, kao i potreban broj zaposlenih.

Takođe, novčana sredstva sa podračuna Agencije za privatizaciju, koja su ostvarena po osnovu obavljanja poslova stečajnog upravnika u skladu sa zakonom kojim se uređuje stečaj, prenose se na račun Agencije.

Usvojen je i Zakon o sporazumnom finansijskom restrukturiranju, kojim se stvaraju uslovi koji omogućavaju privrednim subjektima u finansijskim teškoćama restrukturiranje dugova, odnosno reorganizaciju nihovog odnosa sa najvećim poveriocima, pre svega kreditorima.

Cilj zakona je da se u što kraćem roku obezbedi jedinstveno upravljanje stečajnim postupcima, poveća efikasnost u sprovođenju stečajnih postupaka, omogući adekvatno praćenje stanja u toj oblasti, veća transparentnost podataka, jedinstvena baza podataka, unapređenje kontrole...

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.