Izvor: Tanjug | Subota, 24.10.2015.| 09:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nedostatak prakse glavna prepreka za zapošljavanje mladih

(Foto: aslysun/shutterstock.com)
Stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji veoma je visoka i iznosi 43,1%, a među ključnim razlozima za takvo stanje je nedostatak radnog iskustva i prakse, rečeno je u petak na skupu "Nezaposlenost mladih - od želje do karijere, kako doći do posla".

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić rekao je da su upravo mladi oni koji najviše mogu i moraju da urade za pronalaženje svog posla jer, kako je istakao, niko nema moralno pravo da čeka državu da mu u potpunosti reši problem.

- Moramo da se zapitamo šta poslodavac želi od nas, šta treba da ponudimo da budemo prepoznati kao ozbiljan kandidat - istakao je Verbić, koji smatra da je ključni razlog što mladi ne dobijaju posao to što nemaju praksu.

Ministar je istakao da oni završe škole i fakultete, a da se nikada nisu susreli s realnim životnim problemima.

- Na poslodavca ne ostavlja utisak samo završen fakultet ili neka druga škola - naveo je Verbić dodajući da se mladi moraju više angažovati, ići na kurse i steći neformalno obrazovanje.

On je istakao da država treba posebno da pomogne mladima koji žele da pokrenu sopstveni biznis kako bi se brže razvijali i što pre bili u situaciji da zaposle još nekog.

Predstavnik Nacionalne službe za zapošljavanje Neda Milanović rekla je da je nezaposlenost mladih do 30 godina problem savremenog tržišta rada i u razvijenim i manje razvijenim zemljama Evrope i sveta. Ona je ukazala da je u Srbiji veoma visoka stopa nezaposlnosti mladih i da je dvostruko veća u odnosu na nezaposlenost opšte populacije, precizirajući da ona iznosi 43,1%.

- Stopa zaposlenosti kod mladih je niska i iznosi 15,7% - dodala je Milanović i rekla da je na evidenciji NSZ registrovano 186.000 nezaposlenih mladih i njihovo učešće 25,3% u ukupnoj nezaposlenosti.

Milanović je navela da je nezaposlenih starosti do 30 godina 118.614 osoba od kojih 63,8% traži prvo zaposlenje. Ona je rekla da mladi u proseku čekaju oko dve godine na posao, čime ulaze u kategoriju dugoročne nezaposlenosti koja podrazumeva period nezaposlenosti duže od godinu dana.

Ona je, međutim, ukazala i na jedan ohrabrujući podatak da je učešće mladih na evidenciji NSZ u septembru ove godine smanjeno za 5,3% u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Predsednik Saveta za zapošljavanje Skupštine grada Beograda Dragomir Petronijević rekao je da Grad Beograd uveo sistem BG prakse u okviru koga svake godine više od 600 studenata ima priliku da stekne radno iskustvo u državnim institucijama i ustanovama, kao i privatnim firmama.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.