Izvor: Tanjug | Petak, 23.10.2015.| 12:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ukidaju se prekomerno zatamnjena stakla na prednjim vratima

(Foto: Kichigin/shutterstock.com)
Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će svi osim najviših državnih funkcionera morati da sklone folije sa prozora automobila jer, kako ističe, time ugrožavaju bezbednost u saobraćaju.

- Većina građana ne vozi automobile sa zatamnjenim staklima. Po pravilu folije ugrađuju oni sa skupljim automobilima. Mi hoćemo da uredimo sistem, povećamo vidljivost i bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Ukidamo prekomerno zatamnjena stakla na prednjim vratima svim bahatim vozačima - poručila je Mihajlović.
Ona je navela da obaveza ispitivanja naknadno zatamnjenih stakala nije nikakav novi namet već postoji od 2009. godine po Zakonu o bezbednosti saobraćaja.
Na tržištu su se pojavile folije koje štete i zato moraju da se provere, rekla je ona i dodala da moraju da se zaštite deca u automobilu od štetnih uticaja, kao i svi ucesnici u saobraćaju, jer loše folije noću blješte.
Ispitivanje, pregled dokumentacije i izdavanje uverenja košta 12.000 dinara, radi se samo jednom i to je uređeno pravilnikom Agencije za bezbednost saobraćaja.
- Ukidanjem sto odsto tamnih stakala na prednjim vratima čuvamo bezbednost pešaka, svih koji su u automobilu, policije ali i samih vozača. Insistiraću da novim pravilnikom budu obuhvaćeni i državni automobili, tako da će tamna stakla moći da imaju samo najviši državni funkcioneri - rekla je Mihajlović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.