Izvor: Tanjug | Petak, 14.09.2007.| 13:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

U narednih 6 godina ukidanje carina na robu iz EU - zaštićeni proizvođači nameštaja, igračaka, automobila, keramike, hemije

Boždar Đelić

Srbija će, prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU, koji će stupiti na snagu parafiranjem u oktobru, biti obavezna da u prelaznom periodu od šest godina ukine carine na robu iz EU, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije, Božidar Đelić.

On je na konferenciji za štampu rekao da je tim Sporazumom EU istovremeno potvrdila slobodan pristup robi iz Srbije na tržište EU.

Prema njegovim rečima, brzina liberalizacije i stepen zaštite zavise od stepena osetljivosti industrijskih proizvoda, a prema njemu su definisane tri kategorije proizvoda čija liberalizacija će biti ostavrena kroz dve, pet i šest godina.

- Najveći stepen zaštite imaće najvažnije grane domaće industrije - hemijski proizvodi, drvni proizvodi, nameštaj, automobili, obuća, igračke i keramika. Za proizvode koji se ne nalaze na listama, carine će biti ukinute u momentu stupanja na snagu sporazuma - kazao je Đelić.

Postepeno će biti ukinute i carine na poljoprivredne proizvode, ali uz zadržavanje carine za oko 20% pojedinih proizvoda i posle prelaznog perioda, a u toj grupi su i šećer, suncokretovo ulje i cigarete.

Meso, mleko i žito ostaće na visokom stepenu zaštite, tokom tranzicionog perioda, kao i voće i povrće, kao što su paradjz, paprika, šljiva i jabuka, koje će biti zaštićeno i sezonskim carinama, precizirao je potpredsednik Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima šest klanica u Srbiji dobilo je sertifikat za izvoz u EU telećeg mesa uz kvotu od 8.700 tona u vrednosti 30 mil EUR. Srbija je dobila i kvotu za izvoz 180.000 tona šećera i prvi put godišnju kvotu za izvoz vina od 63.000 hektolitara. Obezbeđene su i kvote za izvoz 15 tona pastrmke i 60 tona šarana iz Srbije u EU.

Đelić je rekao da imamo između tri i pet godina prelazni period za prilagođavanje i javnih preduzeća, a dogovoreno je i da Uredba o prometu naftnih derivata bude održana do 2010. godine.

- Usaglašavanje Sporazuma je snažan signal investitorima da je Srbija pogodno tržište za ulaganja - poručio je Đelić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.