NavMenu

Čuvena crkva u Barseloni dobija svoj konačni oblik - Počela završna faza izgradnje Sagrade familije

Izvor: Gradnja.rs Petak, 23.10.2015. 11:16
Komentari
Podeli
Barselona (Foto: Irina Milošević)Barselona
Radovi na crkvi Svete porodice u Barseloni, slavnoj Sagrada familiji, nedovršenom remek-delu velikog katalonskog arhitekte Antonija Gaudija, ušli su u završnu fazu kojom je predviđena izgradnja šest kula koje će od nje učiniti najviši verski hram u Evropi.

Predstavljajući projekat glavni arhitekta Žordi Fauli kazao je da će za desetak godina, nakon izgradnje najveće, centralne "kule Isusa Hrista", famozna bazilika koju svake godine poseti nekoliko miliona turista, ući u knjige rekorda, pišu Novosti. On je podsetio da se trenutno naviši crkveni toranj, visok 162 metra nalazi u Ulmu, u Nemačkoj. Bazilika sv. Petra u Rimu će, pak, i dalje biti najviša crkva po svom središnjem brodu.

Izgradnja crkve Svete porodice, simbola i glavne turističke atrakcije katalonskog glavnog grada, počela je daleke 1882. godine. Dosad je dovršeno 70% građevine koja dostiže visinu od 112 metara.

Fauli je naglasio da izgradnja kule i većeg dela strukture crkve, koja bi trebalo da bude završena do 2016, za 100. godišnjicu Gaudijeve smrti, i dalje teče po planu. On je naveo da će samo pojedini elementi, kao što je dekoracija, ostati nedovršeni.

"Kula Isusa Hrista" će na vrhu imati krst i biti okružena sa pet ostalih tornjeva, od koji će jedan biti posvećen bogorodici, a četiri, nešto niža, četvorici jevanđelista.

Veliki vernik Antonio Gaudi (1852-1926) je veći deo svog života posvetio tom kolosalnom projektu koji predstavlja kombinaciju arhitektonsko-građevinskog stila u kom se sjedinjuju gotička disciplina sa zaobljenim linijama, jasnoća i jednostavnost modernizma sa ambiciozno strukturisanim stubovima i lukovima, sve bogato ukrašeno mnoštvom detalja i simbola.

Katedrala je od 1984. godine na listi svetske baštine UNESCO-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.