NavMenu

Pretpristupni fondovi EU za srpsku poljoprivredu - Našim paorima 175 mil EUR iz projekta IPARD

Izvor: RTV Petak, 23.10.2015. 12:20
Komentari
Podeli
Ministarstvo poljoprivrede još ranije je najavilo da će početkom naredne godine našim paorima biti dostupno 175 mil EUR iz pretpristupnih fondova EU, u okviru projekta IPARD. Međutim, da li će naši paori znati kako da dođu do tog novca, s obzirom na to da je za dobijanje ovog novca neophodno ispunjavanje određenih uslova i pribavljanje i prilaganje određene dokumentacije? Takođe, ispunjavanje tih uslova će od poljoprivrednika zahtevati određena ulaganja.

Poljoprivrednci jesu zainteresovani i žele da ulože svoj novac ali isto tako moraju da znaju da će tu investiciju moći kasnije da refundiraju od Evropske unije, kaže Goran Puača, poljoprivrednik iz Futoga.

Sredstva iz IPARD programa pomoći će poljoprivrednicima da budu konkurentni na evropskom tržištu jer će biti podržani - ratarstvo, voćarstvo i povrtarstvo, proizvodnja mesa i mleka kao i određeni vidovi organske proizvodnje.

Ovo je prvi novac iz Evropskih fondova koji će ići direktno poljoprivrednicima, kaže pomoćnik ministra poljoprivrede Dragan Mirković.


I Gradska uprava Novog Sada pomoći će paorima prilikom konkurisanja za taj pretpristupni program, izričit je Goran Sečujski, član gradskog veća za privredu. On kaže da grad već ima iskustva u pisanju projekata i da će se truditi da pomogne poljoprivrednicima.

Predstavnici ministarstva poljoprivrede će održati niz predavanja u vezi sa IPARD programom, kako bi se poljoprivrednici što pre obučili za korišćenje tih sredstava.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.