NavMenu

Stranim investorima administrativni problemi otežavaju poslovanje - Koncept privatnog vlasništva i dalje nije prihvaćen

Izvor: Tanjug Petak, 23.10.2015. 12:14
Komentari
Podeli
(Foto: wrangler/shutterstock.com)
Strani investitori u zapadnom Balkanu vide veliki potencijal, ali se žale na brojne administrativne probleme, koji otežavaju poslovanje, rečeno je u četvrtak na panelu "Poslovanje u regionu – strani investitori" na ekonomskoj konferenciji u Bečićima, na kojoj je pohvaljena Srbija za napredovanje u mnogim oblastima.

Viši potpredsednik za jugoistočnu Evropu "Messer" grupacije Ernst Bode istakao je da su strani investitori u ovaj region došli jer ima ogroman potencijal i da trenutno radi na dostizanju onog nivoa na kojem je bio pre dve i po decenije. Istovremeno se požalio i na brojne administrativne prepreke, kao i velike bankarske troškove.

On je naglasio da ne postoje velike razlike između domaćih i stranih investitora, i da svi imaju iste probleme.

- Verujem da koncept privatnog vlasništva nije ušao duboko u svest građana. To se vidi i u zakonodstvu, u kojem postoji privatno vlasništvo, ali kada se gleda u dubinu, vidi se mnogo toga što sprečava takvu vrstu svojine - objasnio je Bode.

Prema njegovim rečima, kada zemlje regiona budu spremne da prevaziđu taj problem i reše problem sa prekomernom administracijom moguće je da region brže napreduje i okruženje bude inspirišuće za ulagače.

Predsednik Saveta stranih investitora u Crnoj Gori, izvršni direktor "Crnogorskog Telekoma" Ridiger Šulc ocenio je da je puno toga urađeno u regionu u proteklom periodu na poboljšanju ambijenta za ulaganje.

Potpredsednik Saveta stranih investitora u Srbji i generalni direktor kompanije "Carlsberg" u Srbiji Gabor Bekefi ukazao je na problem sa vlasništvom nad zemljištem. On je rekao da ima probleme da vlasnicima objasni kako je "Carlsberg" kupio pivaru u Srbiji, ali da nije kupio i zemljište na kojem je, već da ima samo pravo korišćenja.

Srbija, međutim, kako je ukazao puno je uradila na rešavanju tog problema, dok je u drugim zemljama regiona katastar problematičan.

Takođe je pohvalio Srbiju i u vezi sa zakonom o radu, rekavši da u toj oblasti napreduje velikom brzinom, dok druge zemlje mnogo zaostaju i trebalo bi da se ugledaju na Srbiju.

Direktor "Luštica Developmenta" Daren Gibson istakao da je da strane investicije mogu doprineti brzem poboljšanju infrastrukture u zemljama regiona, i dodao da saobraćajne veze moraju biti bolje.

Takođe, direktor "Mid Europa partners" Andrej Babahe istakao je da region ima značajne ljudske potencijale i da treba u njih investirati.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.