NavMenu

"Uber" startovao u Zagrebu - U Beograd stiže ako 10.000 građana preuzme aplikaciju

Izvor: Netokracija Četvrtak, 22.10.2015. 15:54
Komentari
Podeli
(Foto: uber.com)
Tačno u podne, danas je na zagrebačkim ulicama otpočela prva "Uber" vožnja u ovom gradu. Poznati i dugoočekivani servis konačno je dostupan "u komšiluku", a pitanja vezana za dolazak u Beograd polako dižu prašinu i u srpskoj prestonici. Taksistima se znoje dlanovi, građani odlučno podržavaju dolazak i već uveliko se prijavljuju na listu čekanja. Da li san zaista postaje realnost?

Vest da je "Uber" od danas dostupan u Zagrebu ekskluzivno su objavile kolege sa hrvatske "Netokracije". Na pitanje od milion dolara odgovor je svakako pozitivan – "Uber" jeste legalan u Hrvatskoj, posluje kao hrvatska kompanija i upošljava profesionalne autoprevoznike (preduzetnike) koji uredno plaćaju porez i rade u skladu sa zakonom.

Pod nazivom "UberX", servis korisnicima omogućava usluge prevoza i do 25% jeftinije od cene zagrebačkog taksija, dok se za sam prevoz koriste automobili poput "Mercedesa E klase" te "Škode Superb", čineću uslugu primamljivom i "premium" segmentu korisnika.

Servis pak nije dostupan u "UberPop" varijanti koji omogućava običnim vozačima da svojim automobilom vrše prevoz budući da takav rad nije zakonit. Da li će se "Uber" odlučiti na ovo – ostaje da se vidi.

"Uber" u ovom trenutku i dalje nije dostupan u Beogradu, a njegov dolazak može se očekivati u narednom periodu. Kako je "Uberov" Loic Amado (internationalni launcher) potvrdio za "Netokraciju", stvari se definitivno mogu ubrzati ali za to je potrebno da Beograđani pokažu zainteresovanost tj. da već sada preuzmu aplikaciju (za "iPhone", "android" i "Windows Phone") i prijave se na listu čekanja za prvu vožnju. Sakupi li se, na primer, 10.000 zainteresovanih, to će biti zeleno svetlo za "Uberove" čelnike.

(Foto: Andresr/shutterstock.com)
- U Zagrebu je na prvu vožnju čekalo 13.000 zainteresovanih korisnika koji su već preuzeli aplikaciju, a mi smo nakon finalnih priprema danas i zvanično lansirali servis u prestonici Hrvatske - kaže Amado.

Ipak, treba napomenuti da je lansiranje "Ubera" u Srbiji proces na kome se uveliko radi, pri čemu je kompanija juče raspisala i novi oglas za poziciju marketing menadžera. Sredinom jula "Uber" je krenuo u potragu za generalnim menadžerom koji će voditi poslovanje u Srbiji, dok "Netokracija" saznaje iz izvora bliskog materiji da je potraga svedena na tri kandidata koji su ušli u uži izbor, a koji su prethodno radili na vodećim pozicijama velikih korporacija u Srbiji.

Vodeći se praksama iz Hrvatske, sada se sa sigurnošću može reći nekoliko stvari kada je rad "Ubera" u Srbiji u pitanju. Iz kompanije kažu da servis nema nameru da posluje protivno domaćim zakonima, te bi uvođenje "UberPop" usluge u startu bilo nemoguće.

Ono što ostaje jeste "UberX", tačnije usluga koja upošljava registrovane autoprevoznike – vozače preduzetnike. Na ovom poslovnom modelu baziran je i srpski "CAR:GO" čiji je osnivač i CEO, Vuk Guberinić, u razgovoru za "Netokraciju" potvrdio da je ovakav način prevoza putnika u potpunosti skladan Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, te da većih legislativnih prepreka za dolazak Ubera zapravo i nema.

"Startit" piše da Član 13. pomenutog zakona ne ide na ruku "Uberu" i domaćem "CAR:GO", ali on se isključivo odnosi na varijantu u kojoj bi fizička lica (vi i ja) svojim automobilima vršili prevoz putnika – ne i na model po kome "UberX" i "CAR:GO" u ovom trenutku posluju. Ipak, dopuna zakona koji je usvojen prethodne godine, a koji je stupio na snagu početkom oktobra, dodatno komplikuje čitavu stvar obesmišljavajući pojedine aspekte vanlinijskog prevoza, te efektivno čineći rad servisa kao što je "BlaBlaCar" pravom noćnom morom.

Kada smo rešili problem legalnosti, ostaje finalni, a po mišljenju mnogih i najznačajniji faktor – taksisti. Iznenađeni i šokirani, zagrebački prevoznici hvataju se za glavu izjavljujući za tamošnje medije kako je "Uber" lansiran u tajnosti, bez njihovog znanja. Iako protesti za sada nisu na pomolu, to ne znači da ih neće biti. Slična je situacija i u Beogradu gde su taksisti i udruženja najavila da će se boriti svim merama.

Aleksandar Bijelić iz Saveza taksi udruženja Srbije izjavio je za N1 sredinom jula kako će se taksisti boriti svim merama kako bi sprečili dolazak "Ubera", pozivajući se na to da takav servis nije bezbedan za građane.
Firme:
UBER UBER
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.