Izvor: Gde investirati | Četvrtak, 22.10.2015.| 10:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dobri izgledi da zlato 2015. završi sa dobitkom

(Foto: stockernumber2/shutterstock.com)
Po prvi put u poslednje tri godine veoma je izgledno da će zlato 2015. godinu završiti u pozitivnoj teritoriji.

Slabiji dolar, usporavanje globalne ekonomije i spekulacije da će američka Centralna banka do kraja godine zadržati kamatne stope nepromenjene glavni su razlozi da bi plemeniti metal mogao da nadoknadi ovogodišnje gubitke.

Uz to, nestabilna geopolitička situacija na Bliskom Istoku i uključivanje Rusije u rat u Siriji učinilo je zlato bezbednom investicijom za mnoge trgovce. Kako nema izgleda da će se konflikt u Siriji brzo okončati, ulaganje u zlato bi moglo postati još atraktivnije.

Potencijale za rast zlato ima i u sezoni predstojećih praznika. U Indiji, najvećem svetskom potrošaču zlata svečanosti povodom praznika Divali već su počele. Nakon toga slede Božić i Nova godina te kineska Nova godina u februaru. To je nekoliko meseci u kojima je tražnja za zlatom tradicionalo povećana.

Tri scenarija za kretanje cene zlata

Novo tržište bika, prema pisanju "Financial Timesa", se ipak neće desiti u skorije vreme.

Zlato je tokom prve dve sedmice oktobra poskočilo više od 9 posto. Ovaj plemeniti metal ima tendenciju da stvara podeljena mišljenja, ali oko jedne stvari svi mogu da se slože. Tržište bika je počelo 1999. kao posledica precenjenosti ostalih roba. Zlato je nastavilo svoj rast do kratkog prekida 2008. kada su signalizirane brige zbog previsokih cena kredita i potencijala inflacije. Novo tržište bika, prema pisanju Financial Timesa, se verovatno neće desiti u skorije vreme.

Investirati u zlato sada znači kladiti se na to da su deflatorna očekivanja pogrešna, da je svetska ekonomija jača nego što izgleda i da će se čist dokaz inflatornih pritisaka uskoro ponovo pojaviti, što će pogurati cenu zlata na gore.

Postoji još jedan scenario za zlato, ukorenjen u pesimizmu. Ako centralne banke budu donosile stimulativne mere, a vera u monetarne vlasti kolabira, dobićemo scenario iz noćne more, koji je opet, sjajan za zlato.

Za sve one čije se mišljenje nalazi negde u sredini između optimizma i potpunog očaja, logično posmatraju da će tržište medveda potrajati još par godina.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.