NavMenu

Država se uključila u rešenje problema kredita u "švajcarcima" - Radna grupa dobila rok od 15 dana

Izvor: Blic Četvrtak, 22.10.2015. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: Mike VON BERGEN/shutterstock.com)
Premijer Aleksandar Vučić dogovorio se sa predstavnicima udruženja "Efektiva" da sačine radnu grupu i nađu rešenje za 21.000 građana koji imaju kredite u "švajcarcima", saznaje "Blic".

- Na sastanku u Vladi smo upoznali premijera sa suštinom problema kredita u švajcarcima. Dogovoreno da se oformi radna grupa koja će u tome učestvovati, a koju će činiti ministar finansija Dušan Vujović, predstavnik NBS i NKOSK, uz predstavnika "Efektive", što je premijer jasno naglasio. Radna grupa kreće sa radom danas i ima rok od 15 dana da dođe do rešenja - potvrdio je za "Blic" Dejan Gavrilović, predsednik "Efektive".

U Srbiji je 21.000 građana uzelo kredite u švajcarcima. Zbog skoka ove valute, njihova rata je skoro duplirana. POčetkom godine, Narodna banka Srbije je ponudila četiri rešenja, koja je, međutim, prihvatilo samo 1.700 ljudi ili 8% dužnika.

Problem sa kreditima u "švajcarcima" istovremeno su rešile sve zemlje u regionu. U Hrvatskoj je pre mesec dana počela konverzija kredita iz švajcaraca u evro i tako što se položaj njihovih korisnika tih kredita izjednačio sa položajem u kojem bi bili da su uzeli kredit u evrima.

Mađarska je neposredno po skoku švajcarca naredila prebacivanje stambenih kredita u forinte. Najavljuju da će u forinte biti pretvorena i sva zaduženja za potrošačke kredite u drugim valutama.

Od avgusta ove godine kredita u švajcarcima nema ni u Crnoj Gori. Svi su prebačeni u evre uz fiksnu kamatu od 8,2%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.