NavMenu

Otvorena jubilarna "Sinergija 15" - Informacione tehnologije podižu konkurentnost Srbije

Izvor: eKapija Sreda, 21.10.2015. 13:26
Komentari
Podeli
Željko Vujinović, Dragan TomićŽeljko Vujinović, Dragan Tomić
Jubilarna "Sinergija 15", najveća konferencija posvećena informaciono-komunikacionim tehnologijama u Jugoistočnoj Evropi, svečano je danas otvorena u beogradskom hotelu "Crowne Plaza". Tokom tri dana pod sloganom "Innovate it" biće održana brojna predavanja i radionice, a planirano je i predstavljenje mnoštva inovacija iz oblasti novih tehnologija.

Željko Vujinović, direktor kompanije "Microsoft Srbija i Crna Gora", rekao je na otvaranju skupa da je ovo godina jubileja jer je nedavno obeleženo 10 godina rada "Microsoft" razvojnog centra u Srbiji (Microsoft Development Center Serbia - MDCS), a ova konferencija je 15. po redu, jubilarna "Sinergija".

- Na globalnom nivou, najznačajniji događaj u IT sektoru bilo je lansiranje novog operativnog sistema "Windows 10" koji donosi jedno sasvim novo korisničko iskustvo. Takođe smo unapredili naša "Cloud" i mobilna rešenja, u skladu sa strategijom kompanije - "Cloud first, mobile first" - istakao je Vujinović.

On je pozvao više od 300 učesnika konferencije da na najbolji mogući način iskoriste prisustvo na ovogodišnjoj "Sinergiji", razmene znanja i iskustva i tako dodatno unaprede svoje poslovanje, kao i IT tržište u Srbiji. Vujinović je najavio da će na konferenciji učestvovati 40 predavača, a kroz više od 70 sesija i u okviru šest tematskih celina posetioci će imati prilike da saznaju sve o najnovijim tehnološkim dostignućima.

Dragan Tomić, direktor Razvojnog centra kompanije "Microsoft" u Srbiji, naveo je da su srpski stručnjaci veoma cenjeni u centrali kompanije u Redmondu, kao i da je beogradski centar zaslužan za brojna nova rešenja u "Microsoft" paketu "Office 365".

- Počeli smo veoma skromno, dok danas imamo oko 200 zaposlenih i radimo na najvažnijim proizvodima "Microsofta". Takođe sarađujemo sa obrazovnim institucijama, od Petnice, preko Matematičke gimnazije, do Matematičkog fakulteta, Računarskog fakulteta, ETF-a, a "Bubble Cup" je postalo jedno od najznačajnijih takmičenja u programiranju - rekao je Tomić.

On je napomenuo da Srbija ne predstavlja dovoljno dobru investicionu destinaciju u IT sektoru jer nemamo dovoljno inženjera, ali je "Microsoftova" kancelarija u Beogradu svojim radom uticala da se na nivou ove globalne kompanije generalno promeni slika o Srbiji u pozitivnom smislu.


- Naša uspešna priča je prvenstveno dobra za Srbiju i popravljanje mišljenja o našoj zemlji. Uspeli smo da iznedrimo i jednu novu generaciju mladih lidera, od 30 do 35 godina, koja je sposobna da doprinese razvoju u IT sektoru, a tako smo stvorili i model za budućnost. Naš cilj je 10 puta više inženjera za 10 godina, jer je razvoj jedne zemlje direktno proporcionalan broju stručnih ljudi - istakao je Tomić.

U skladu sa sloganom "Innovate it", "Sinergija" je prvi put otvorila vrata i za širu publiku koja želi da se upozna sa svim inovacijama iz kompanije "Microsoft" u okviru "Microsoft Experience Corner"-a. IT entuzijasti, ljubitelji novih tehnologija i svi zainteresovani posetioci tako imaju jedinstvenu priliku da se upoznaju sa aktuelnim uređajima sa "Windows" operativnim sistemom, ali i da provere kako neke od najpopularnijih "Microsoft" aplikacija rade na drugim platformama.

Tehnički dani konferencije su 21. i 22. oktobar, dok će jedan dan konferencije biti posvećen biznisu i razvoju IT sektora u Srbiji, sa ciljem da stvori sinergiju između informacionih tehnologija i privrede.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.