NavMenu

Grupacija apoteka PKS traži jedinstvenu maloprodajnu cenu lekova na recept

Izvor: eKapija Sreda, 21.10.2015. 09:31
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Grupacija apoteka Udruženja za farmaceutsku i medicinsku privredu Privredne komore Srbije (PKS) pokrenula je inicijativu uvođenja jedinstvene i obavezujuće maloprodajne cene lekova koji se izdaju na recept.

Postojećim zakonskim i podzakonskim rešenjima uspostavljena je situacija da su u Srbiji maloprodajne cene lekova koji se izdaju na recept, istog naziva, doze i proizvođača različite od apoteke do apoteke. Cene lekova na recept uređene su propisima koje donosi Vlada Srbije na predlog resornih ministarstava, odnosno Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, osim jedinstvene maloprodajne cene leka.

Utvrđivanjem zakonskog okvira kojim bi se obezbedili uslovi za jedinstvene i obavezujuće maloprodajne cene lekova čiji je režim izdavanja na recept, omogućila bi se predvidivost poslovanja proizvođača lekova i dobavljača, predvidivost poslovanja apoteka bez obzira na status osnivača i što je najvažnije – dostupnost, pod istim uslovima, pacijentima u Srbiji svih lekova na recept, saopšteno je iz PKS.


Kada su u pitanju lekovi čiji je režim izdavanja na recept, principi neograničene tržišne utakmice ne mogu biti iznad elementarnih prava i potreba zdravstvene zaštite građana, naročito na primarnom nivou zdravstvene zaštite. Kao preduslov za implementaciju predloženog rešenja je uređenje troškova prometa na malo takozvane apotekarske marže propisima koji utvrđuju kriterijume za formiranje cena lekova na način da je ista fiksna, bez mogućnosti da je apoteke proizvoljno umanjuju ili određuju u nekim dozvoljenim okvirima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.