Izvor: eKapija | Sreda, 21.10.2015.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Sukhoi" u poseti Srbiji - Avio služba Vlade i "Air Serbia" moguće mušterije, "Jat Tehnika" potencijalni partner

Ilustracija (Foto: Angelo Giampiccolo/shutterstock.com)
Delegacija ruske kompanije "Sukhoi", na čelu sa glavnim projektantom programa SSJ Vladimirom Nikolaevičem Lavrovom, posetila je Srbiju, prenosi portal "Tango Six".

Pored gospodina Lavrova u timu ruske kompanije bili su i predstavnici sa prodajne strane jer je cilj posete bio dvojak - kompanija traži partnere u proizvodnom i projektnom procesu, dok njihov prodajni tim konstantno predstavlja svoju ponudu i traži nove klijente.

Inicijativom Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) "Sukhoi" je prvi dan iskoristio da obiđe srpske vazduhoplovno-industrijske kapacitete dok je drugi dan bio planiran za prodajne aktivnosti.

Delegacija je pored sastanka sa manjim privatnim firmama obišla "Jat Tehniku", "Utvu", Avio službu Vlade i kompaniju "Air Serbia".

Kako je za "Tango Six" potvrđeno iz više izvora, "Sukhoi" je, kada je Srbija u pitanju, najviše zainteresovan za usluge projektovanja (angažovanje manjih privatnih firmi koji se bave ovom vrstom aktivnosti) dok su prodajne aktivnosti bile fokusirane na prezentaciji VIP verzije aviona "SSJ-100" Avio službi Vlade kao i ubeđivanju kompanije "Air Serbia" da hardver za svoj budući razvoj regionalnih ruta bazira na avionima "Sukhoi" umesto na dosadašnoj floti propeleraca.

Najinteresantnija opcija saradnje, kako saznaje taj portal, bi mogla da uključuje kompaniju "Jat Tehnika".

– Mislim da su sastanci bili veoma uspešni. Našli smo nekoliko mogućih ideja koje ćemo razviti. Bilo je zanimljivih ponuda srpskih kompanija. Mi smo predstavili naš avion, čuli njihove prezentacije i nakon toga smo imali sastanak na kome smo razgovarali o tome šta bi mogao da bude predmet naše saradnje – izjavio je glavni konstruktor SSJ-a Vladimir Lavrov.

- Iznenadio nas je spektar usluga koji Srbija može da ponudi. Počevši od dizajniranja, projektovanja, pripremanja sertifikata, razvijanja alata i instrumenata. Razmatrali smo mogućnost održavanja aviona, opremanja letelice različitim instrumentima pa čak i proizvodnju različitih komponenti. – zaključio je Lavrov.

Inače, civilni sektor ruske kompanije "Sukhoi" ustanovljen je u okviru "Sukhoi holdinga" još 2000. godine. Prvu mušteriju na evropskom tržištu kompanija, sada i deo konzorcijuma "Superjet International", čekala je sve do prošle nedelje kada je irska regionalna avio-kompanija "City Jet" odabrala "SSJ100" sa 98 sedišta kao regionalni avion kojim će zanoviti svoju flotu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.