NavMenu

U subotu 15. septembra 2007. počinje Beogradski Internacionalni Teatarski Festival - BITEF

Izvor: eKapija Sreda, 12.09.2007. 12:55
Komentari
Podeli

Ovogodišnji 41. po redu BITEF otvara Veliki izraelski Batševa ansambl, jedan od najslavnijih plesnih teatara sveta, svojom najnovijom kreacijom "Tri" u režiji velikog koreografa Ohada Naharina.

Koselektorka festivala Anja Suša, na konferenciji za novinare, skrenula je pažnju na nekoliko predstava iz glavnog programa, najavljujući i delo "Pijana noć 1918." , kazališta Ulysess iz Zagreba. Timu BITEF pošlo je za rukom da organizuje gostovanje ove produkcije uz pomoć donacija. U predstavi igraju hrvatski i srpski glumci, a pozorište Ulysess osnovao je Rade Šerbedžija.

Jedan od govornika na konferenciji, Jovan Ćirilov naglasio je da će ove godine biti dobro organizovan i SHOWCASE koji će se održati drugog festivalskog vikenda, kada će u Beogradu biti najveći broj stranih gostiju, među kojima su mnogi direktori pozorišta i selektori festivala. SHOWCASE ima za cilj da podstakne interesovanje za naše predstave među inostranim kolegama. U vreme igranja showcasea, na glavnom programu neće biti premijera, tako da će domaći selektovani autori moći da računaju na punu pažnju stranih gostiju.

Ljubica Beljanski Ristić, urednica BITEF POLIFONIJE najavila je tri predstave koje će biti odigrane u okviru ovog programa.

- To su predstave čiji su autori mladi ljudi iz NVO sektora, što je vrlo važno obzirom da se bave neobičnom vrstom izraza, a to je interaktivni teatar - objasnila je.

Direktor BITEF teatra Nikita Milivojević, predstavljen kao domaćin i organizator festivala , rekao je nešto više o novim programima ovog pozorišta. Pored organizacije festivala i rekonstrukcije u koju je pozorište već ušlo, BITEF teatar će se u okviru 41. BITEFa publici predstaviti sa tri nove predstave nastale u koprodukcijama sa značajnim evropskim institucijama.

- Bitef je postao pozorište sa ozbiljnim samostalnim prihodom, kojim konkuriše mnogim drugim gradskim pozorištima. U ovogodišnji festival grad je kao osnivač, uložio 34 miliona dinara. Ministarstvo za kulturu dodalo je još 13. Budžet je jasno definisan i oko poslovanja BITEFa više neće biti nikakvih nesporazuma - izjavila je Gorica Mojović pomoćnik gradonačelnika Grada Beograda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.