NavMenu

Od bilborda prave torbe - Dve Beograđanke razvile nesvakidašnji biznis

Izvor: Novosti Utorak, 20.10.2015. 08:47
Komentari
Podeli
(Foto: Facebook/EkoBaGSerbia)
Iglom i koncem Ivanka Stamenović Gurjaković (57) i Jovanka Brujić (59) potpuno "prekrajaju" sudbinu reklamnih panoa prestonice. Bilbordi u maloj radionici udruženja "Eko beg" na Vračaru postaju torbe, fascikle i novčanici najrazličitijih oblika. Međutim, ovaj neobični "šav" ekologije i socijalnog preduzetništva jedva se drži, jer podrška manjka i od države i od domaćih firmi.

Ideja iz Španije svoje korene pustila je u radionici Miodraga Nedeljkovića, namenjena upravo za prekvalifikaciju nezaposlenih žena starijih od 40 godina. Mali rasadnik, dobio je svoje nastavljače, Ivanku i Jovanku. U već postojeći zanat u rukama samo su utkale nov materijal - bilbord. Obe na birou i bez posla pošto, su im firme otišle stečaj, uposlile su se kreativnošću, ali odgovornim preduzetništvom poslednjih pet godina.

- Štampanoj PVC foliji potrebno je da se razgradi skoro 1.500 godina, a ovo je možda najkreativniji način njene reciklaže - objašnjava nam Jovanka.
- Dobijamo bilborde predviđene za bacanje, zatim ih operemo, očistimo, i uz malo mašte, od njih pravimo torbe za najrazličitije svrhe.

Tako su na rafovima tašne za sve prilike - cegeri, torba za laptop, bisage za bicikle, ali i potpuno nove ideje poput tašne u dve boje ili kreacije koja krije zgodne pregrade za mokar kišobran i mesto da se prebaci jakna.

Međutim, zbog teške konkurencije industrijske proizvodnje, ali i slabe pomoći države, jedva izdržavaju radionicu, ali ne i sebe.

- Gotovo da ne možete da pronađete ekološki savesne kompanije kod nas, a kamoli da dobijete pomoć - dodaje Ivanka.
- Uspeli smo da ostvarimo saradnju sa pojedinim koje bi nam davale svoje panoe, a mi bi za njih napravili konferencijske torbe i poklone sa njihovim logom. Na razumevanje smo naišle i kod Sekretarijata za zaštitu životne sredine, ali to nije dovoljno za naš razvoj.

Barem četiri žene mogle bi da se obuče i pridruže kolektivu kada bi bilo većih narudžbina. Ovako, Jovanka, Ivanka sa novom koleginicom Milenom Jovanović, šiju i po celu noć. Ali nikad ne kasne sa isporukom i nikad ne odustaju.

ČEKAJU OLAKŠICE, A NE NAMETE

Kao gost predavač, Ivanka je predstavila početke udruženja u preduzetništvu na radionicama "Energija mladih Srbije" koje su namenjene mladim začetnicima sopstvenih biznis ideja.

- Volela bih da se i mi kao preduzetnici pitamo kako i na koji način država može da nam pomogne - kaže Ivanka. - Veoma je teško doći do sredstava za početak, a država bi trebalo da nama i firmama sa kojima poslujemo daje olakšice, a ne samo namete.

UNIKAT TAŠNA 2.500 DINARA

Čak iako se skroji isti model, rezultat nikad nije isti - individualnost tašni diktiraju i boje i dezeni bilborda. Unikati su ipak veoma pristupačni, tako držač za vizit- karte košta do jednog evra, a najskuplja torba 2.500 dinara. Torba za laptop, obložena materijalom koji čuva uređaj, vredi 1.500 dinara. Radi se i šivenje po želji, a iz radionice su izašle i presvučene strunjače, obuća i taburei.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.