Izvor: Gde investirati | Ponedeljak, 19.10.2015.| 15:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prestavljena lista najuspešnijih direktora na svetu - Na čelu Lars Sorensen iz kompanije "Novo Nordisk"

(Foto: Kritchanut/shutterstock.com)
Prestižni američki časopis za menadžment "Harvard Business Review" napravio je izbor najuspešnijih direktora na svetu. Glavni kriterijum je finansijski uspeh kompanije, a od ove godine je kao kriterijum uvrštena i društvena odgovornost. Lista se oslanja na podatke prikupljane u periodu od 1. januara 1995. do kraja aprila tekuće godine.

Najuspešniji glavni izvršni direktor jedne kompanije u svetu je šef danskog proizvođača lekova i verovatno niste ni čuli za njega. Lars Rebien Sorensen iz farmaceutske kompanije "Novo Nordisk" ovih dana proglašen je za najuspešnijeg čelnika svetskih korporacija.

Na listi najuspešnijih glavnih direktora slede Džon Čejmbers iz kompanije "Cisco Systems" i Pablo Isla iz španske kompanije "Inditex". "Cisco Systems" bavi se proizvodnjom opreme za računarske mreže, dok je "Inditex" najpoznatiji kao matična kompanija trgovačkog lanca odeće "Zara".

Listu pet najuspešnijih zaključuju Elmar Degenhart iz nemačke kompanije "Continental" koja proizvodi automobilske gume i druge delove za automobile i Martin Sorel iz britanske kompanije WPP koja se bavi oglašavanjem i odnosima s javnošću.

Od poznatijih svetskih brendova među najuspešnijima na listi nalaze se i Fudžio Mitarai, čelnik kompanije za proizvodnju kamera i fotoaparata "Canon" (10. pozicija), Hauard Šulc iz svetskog lanca kafića "Starbucks" (12. mesto), Mark Parker iz proizvođača sportske opreme "Nike" (21.) i njegov konkurent Herbert Hajner koji vodi "Adidas" (41. mesto). Šef BMW-a Norbert Reithofer nalazi se na 30. mestu, a čelnik "Daimlera", Diter Zeče, na 86. mestu.

U HBR-u navode kako je za čelnu poziciju Sorensen delimično zahvalan što je njegova kompanija još davno donela odluku da će se fokusirati gotovo isključivo na razvoj lekova za dijabetes. Kako, nažalost, ta bolest u svetu uzima sve više maha, "Novo Nordisk" konstantno beleži rast prihoda i dobiti.

Ovogodišnja lista najuspešnijih glavnih direktora koju je napravio HBR prilično se razlikuje od prošlogodišnje. Proteklih godina lista se izrađivala isključivo na osnovu dugogodišnjih finansijskih podataka, dok je ova godina prva u kojoj se u obzir uzela i društvena i korporativna odgovornost kompanije.

Prošlogodišnji pobednik Džef Bezos, iz internet kompanije "Amazon", zbog toga je ove godine završio tek na 87. mestu iako bi, da se ocenjivalo prema istim kriterijumima kao i lani, i ove godine bio na najvišoj poziciji. Sorensen, pak, samo prema finansijskim pokazateljima, zaslužuje 6. mesto na ovogodišnjoj listi, a do vrha ga je dovela društvena odgovornost kompanije koju vodi.

Potpuna lista stotinu najuspešnijih glavnih direktora koju je objavio HBR mešavina je imena poznatih kompanija i menadžera i onih za koje javnost uglavnom ne zna. Podaci pokazuju da je velika većina njih, čak 86%, na čelnu poziciju kompanije stiglo nakon što su u njoj proveli već neko vreme, a nisu dovedeni od spolja isključivo na poziciju glavnog direktora. Recimo, Sorensen u "Novo Nordisku" radi već 33 godine.

Interesantno je i da čak tri četvrtine od sto najuspešnijih glavnih direktora nema popularnu diplomu MBA (Master of Business Administration) odnosno završene postdiplomske studije upravljanja kompanijom.

Među sto najuspešnijih glavnih direktora nalaze samo dve žene. Na 47. mestu nalazi se Debra Kafaro koja vodi američku finansijsku kompaniju "Ventas", dok se Karol Mejrovic, šefica kompanije TJX, nalazi na 81. poziciji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.