Izvor: Dnevnik | Četvrtak, 15.10.2015.| 09:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Reklame za dijetetske proizvode služe samo za zaluđivanje potrošača - "Lekoviti" preparati nepoznati medicini

Potrošači u Srbiji su bombardovani reklamama o zdravim, prirodnim dijetetskim preparatima i "lekovima" koji sve leče. Gotovo da nema dijetetskog proizvoda koji se ne preporučuje za svakodnevne boljke običnog čoveka, pa potrošači treba da imaju debele novčanike kako bi od ranog jutra krenuli da piju razne vitamine i preparate za vitak stas, krepkost i šta sve ne.

Stručnjaci, pak, tvrde da su dejstvo i način primene nekih preparata i lekova, koji se stalno reklamama preporučuju, prava nepoznanica i za vrsne apotekare i farmacute, pa čak i za same biologe, jer se propagiraju "zdrave" biljke kojima se ni vrsta ne zna.

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije objašnjava da u reklamiranju i prodaji dijetetskih proizvoda na tržištu u Srbiji ima velikih zloupotreba.

- Stalno slušamo da je neki preparat klinički ispitan, što će reći da je neko uradio mikrobiološku ispravnost, a kliničko ispitivanje podrazumeva zapravo na koliko je ljudi lek isproban, kako je delovao, koji su mu efekti. To niko nema. U pitanju je nepoštovanje Zakona o oglašivanju. Odobreno je da se reklamira na hiljade takvih preparata. U pitanju su milioni koji se obrću. Pa čitave televizije žive od tih reklama. Moj savet potrošačima je da ne kupuju sami te preparate, da prethodno idu kod svojih lekara i slušaju njihove savete, jer domaći i strani prevaranti žive od toga, a to može da bude jako opasno po zdravlje građana – ističe Papović.

Apotekarka Vukosava Stevanović iz strukovnog udruženja "Apotekarsko jezgro" tvrdi da su dejstvo i primena nekih od često reklamiranih preparata čista enigma za apotekare, jer u sebi navodno imaju biljke koje nisu bile predmet proučavanja na studijama.

- Jedan od primera su kapsule za potenciju, koje se reklamiraju da poboljšavaju zdravlje muškarca i izdržljivost, a navodno povoljno deluju na održavanje endokrinog i reproduktivnog sistema. Preparat sadrži ekestrakt nekih biljaka za koje uopšte nije sigurno koji su biljni rod od približno 145 vrsta sličnih. Nema podataka koja je tačno korišćenja i jedina preporuka jeste da se ovaj i njemu slični ne kupuju – rekla je Vukosava Stevanović dodajući da je naše tržište puno sličnih "čudotvornih tabletica".

(Foto: Ivana Vuksa)
Potrošači se, pored dijetetskih proizvoda, "zaluđuju" i lekovitim svojstvima hrane naznakama "bogato omega-3 masnim kiselinama", "lagano", "bez šećera", "visok sadržaj vitamina C"...

Isticanje lekovitih svojstava hrane i pića biće zabranjeno nakon što ove jeseni bude usvojen Pravilnik o zdravstvenim i nutritivnim izjavama. Objavljivanjem Pravilika uvešće se red među proizvodima sa sumnjivim izjavama , što će dovesti do toga da i srpski potrošači budu zaštićeni kao i evropski. Uz pravilnik o deklarisanju i označavanju hrane koji se već primenjuje, to će učiniti da se naše zakonodavstvo uskladi sa evrospkim.

Drugim rečima, ovaj akte treba da osigura istinitost, jasnost i pouzdanost nutritivnih i zdravstvenih izjava, koje će objašnjavati specifičnu ishranu i zdravstvene prednosti neke hrane i na taj način omogućiti potrošačima zdraviji izbor.

On neće dozvoljavati isticanje lekovitih svojstava hrane, pa će izjave koje često nalazimo na domaćim proizvodima poput "zdravo", "zdravlje", "lekovito" i slično biti zabranjene.

- Ovaj Pravilnik jasno će razgraničiti deklarisanje hrane i dodataka ishrani sa jedne i deklarisanje lekova s druge strane. Lekovi leče i to je definisano Zakonom o lekovima, a hrana i dodaci ishrane nalaze se u području Zakona o hrani, kojim je izričito zabranjeno isticanje lekovitih svojstava, prevencije i lečenja bolesti ljudi. Hrana i dodaci ishrani pomažu normalno funkcionisanje organizma, a lekovi leče – objašnjava doktorka Danica Zarić, direktorka IHIS Nutricionizma, članica radne grupe za izradu Pravilnika o prehrambenim i zdravstvenim izjavama.

Pravilnik propisuje zdravstvene i nutritivne izjave

Kada stupi na snagu Pravilnik o zdravstvenim i nutritivnim izjavama u Srbiji će, poput zemalja EU, biti odobrene zdravstvene izjave kao što su "Kalcijum doprinosi normalnom zgrušavanju krvi", "Vitamin A doprinosi održavanju normalnog vida", "Vitamin D doprinosi održavanju normalnih kostiju", "Biljni steroli i estri biljnih stanola doprinose snižavanju nivoa holeserola u krvi", "Visok holesterol je faktor fizika u razvoju srčanih bolesti"...
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.