Izvor: Tanjug | Četvrtak, 15.10.2015.| 08:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Najbolji trgovci u regionu rade u Sloveniji i Srbiji, najlošiji u Crnoj Gori

Najbolji su trgovci u Sloveniji, odmah za njima oni u Srbiji, dok je Crna Gora sinonim za lošu uslugu trgovaca, pokazalo je najnovije istraživanje agencije "Global Market Solutions" iz Sarajeva.

U periodu od 13. juna do 30. jula, ta agencija je u saradnji s agencijama za tajnu kupovinu u regionu, sedmi put zaredom sprovela istraživanje o osnovnim elementima kvalitete usluge s ciljem pronalaska najboljih u regionu.

U istraživanju je učestvovalo šest zemalja regiona - Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Slovenija i Srbija.

Tajni kupci su posetili 800 različitih objekata, kao što su autosaloni, banke, benzinske pumpe, maloprodajni objekti, supermarketi, prodajna mesta telekomunikacionih kompanija, turističko-ugostiteljske i objekte uslužnih delatnosti.

Tokom tih "tajnih" kupovina, beleženo je pet osnovnih elemenata kvalitetne usluge - pozdrav, utvrđivanje potreba/želja kupaca, poznavanje proizvoda, nuđenje dodatnog proizvoda, kao i reči zahvalnosti na poseti, prema akronimu engleske reči GUEST (gost) za "Greet", "Understand", "Explain", "Suggest", "Thank".

Vodeću poziciju je zauzela Slovenija s rezultatom od 79%, pri čemu je zabeležila rast od 4% u odnosu na prošlu godinu. Drugo mesto je zauzela Srbija s rezultatom od 76% i povećanjem od 3% u odnosu na prošlogodišnje istraživanje.

Treće mesto pripada Hrvatskoj (71%), a Makedonija, uz porast od 4% u odnosu na prošlu godinu, zauzima četvrto mesto. BiH je zauzela pretposlednje mesto sa rezultatom 66%, dok je Crna Gora zauzela poslednje mesto sa rezultatom 58% ispunjenja, što je 10% slabije u odnosu na prošlu godinu.

Kao i prethodnih godina, najlošije rangirana kategorija u svim zemljama je nuđenje dodatnih proizvoda s rezultatom od 37%, navedeno je u tekstu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.