NavMenu

Srbija će tražiti više novca za gasnu interkonekciju s Bugarskom

Izvor: Tanjug Sreda, 14.10.2015. 18:38
Komentari
Podeli

(Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
Srbija će na predstojećoj sednici Ministarskog saveta Energetske zajednice (EZ) u Tirani tražiti što veću donaciju od EU za izgradnju gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, najavila je danas državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović.

- Za projekat gasne konkecije Niš-Dimitrovgrad, koji je od velikog značaja za Srbiju i regionalno povezivanje, insistiraćemo na sednici EZ 16. oktobra u Tirani da se izdvoje veća finansijska sredstva u vidu donacija za taj projekat - rekla je Filipović novinarima na Sajmu energetike.

Projekat je spreman i očekujemo da će se naći način da se zatvori finansijska konstrukcija, kazala je ona i podsetila da je Bugarska već dobila grant od EU za celu svoju deonicu tog projekta, a Srbija samo mali deo, i zato će tražiti više.

Ona je podsetila da je EZ već proglasila prioritetnim projekte gasnih i elektro regionalnih interkonekcija i zato će Srbija insistirati da se nađu adekvatna finansijska sredstva za te projekte.

- Već imamo naznake i obećanja da će biti još sredstava za nas - rekla je Filipović.

Ona je dodala i da očekuje i da će na sednici tog saveta u Tirani biti usvojena i neka pitanja oko kojih je Srbija "protestovala" i želela da se isprave, a odnose se na objedinjene procedure raznih vrsta dozvola, kao i primenu direktiva koje se odnose na energetsku efikasnost.

Srbija je, podsetila je, poslednjih godinu i po dana dobila dosta pozitivnih ocena od EZ, posebno posle restrukturiranja preduzeća "Srbijagas" i razdvajanje delatnosti te kompanije na nezavisnog transportera i distributera tokom ove godine, što je urađeno u saradnji sa kolegama iz EZ.


- Sada predstoji finansijsko restrukturiranje preduzeća "Srbijagas", koje se radi u saradnji sa Svetskom bankom - napomenula je Filipović.

Ona je istakala da je za Srbiju bitno da se sve više čuje naš glas u EZ jer naša zemlja prednjači po primeni pravila EZ.

Filipović, koja je prisustvovala otvaranju Međunarodnog sajma energetike i ekologije, ukazala je na značaj tog sajma za razvoj privrednih aktivnosti u Srbiji i privlačenje investicija u energetici.

Ona je najavila da je Ministarstvo rudarstva i energetike pripremilo izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koje će sutra predstaviti na Sajmu energetike.

Taj zakon je usaglašen sa stručnjacima i pravilima Energetske zajednice, rekla je Filipović i dodala da će izmane tog zakona omoguciti veće privlačenje investicija u rudarstvo, skraćenje postupaka za dobijanje dozvola.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.